Nemški avtomobilski velikan Volkswagen je sporočil, da bo do nadaljnjega ustavil proizvodna obrata v Kalugi in Nižnem Novgorodu. Obenem so sporočili, da v Rusijo ne bodo uvažali avtomobilov znamk skupine Volkswagen, kar vključuje znamke Audi, Porsche in Škoda, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tudi Toyota in Mazda prekinili sodelovanje

Ruski proizvodni obrat bo zaprla tudi japonska Toyota. Tovarna v Sankt Peterburgu letno proizvede okoli 80.000 vozil, namenjenih predvsem ruskemu trgu. Toyota sicer letno na globalni ravni proizvede okoli 10,5 milijona vozil, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Prav tako bodo prenehali z uvažanjem vozil v Rusijo. V obratu je sicer zaposlenih okoli 2600 ljudi, je predstavnica družbe pojasnila za AFP.

Toyota v Ukrajini nima tovarn, vendar so prodajo vozil v tej državi prekinili 24. februarja, ko je Moskva sprožila napad. Prekinitev izvoza vozil v Rusijo je popoldne napovedal tudi japonski proizvajalec vozil Honda, ki v to državo letno izvozi približno 3000 avtomobilov in motornih koles.

Še en japonski avtomobilski proizvajalec Mazda, ki je lani v Rusiji prodal približno 29.000 vozil, pa je sporočil, da je prenehal rezervirati zabojnike za pošiljke v to državo. Tovarna v Vladivostoku pa bo obratovala do porabe vseh delov na zalogi.

Nissan in Mitsubishi Motors sta medtem bolj previdna in sporočila, da še preučujeta nastale razmere.

Ikea prekinila dejavnosti

Da bo zaradi vojne v Ukrajini prekinil svoje dejavnosti v Rusiji, je danes napovedal tudi švedski pohištveni velikan Ikea. Ta ima v Rusiji 17 trgovin in tri proizvodne obrate, poteza pa bo vplivala na 15.000 zaposlenih. “Vojna ima velik vpliv na ljudi. Povzročila je tudi resne težave v dobavni verigi. Zaradi vseh teh razlogov se je Ikea odločila, da začasno prekine poslovanje v Rusiji,” je podjetje zapisalo v izjavi za AFP.

Ikea je v Rusiji prisotna od leta 2000 in velja za enega največjih zahodnih delodajalcev. Švedski pohištveni velikan bo ustavil tudi poslovanje v Belorusiji, kjer ima sicer le nekaj dobaviteljev, ne pa tudi trgovin, še navaja AFP.

Po ruskem napadu na Ukrajino so države začele uvajati sankcije proti Rusiji in tudi Belorusiji, ki jo Zahod obtožuje sodelovanja v ruski invaziji. Posledično so zaradi napada in sankcij poslovne operacije v teh državah začela ustavljati oziroma omejevati številna mednarodna podjetja. Med njimi so ameriški avtomobilski proizvajalec Ford, tehnološki velikani Apple, Meta in TikTok, danski ladjar Maersk in ameriški proizvajalec letal Boeing.

Danes sta omejitev sodelovanja z Rusijo napovedali tudi platformi za pretočno predvajanje glasbe oziroma video vsebin Spotify in Netflix.

STA