Vlada bo znova določila nove cene goriva, ki bodo veljale od torka 6.6. 2023 do ponedeljka 19.6. 2023. Analitiki časnika Finance v prihajajočem tednu napovedujejo dvig cen tako za bencin kot za dizel, pri čemer naj bi se cena dizla povečala le malo. Pričakujejo, da se bo cena bencina, ob nespremenjenih trošarinah, dvignila z trenutnih 1,382 evra na več kot 1,41 evra.

V nasprotju z bencinom pa pri dizlu na mediteranskih trgih ne pričakujejo občutnejših sprememb. Ob upoštevanju gibanja evra pričakujejo, da bo cena dizla v torek znašala 1,43 evra na liter, kar je nekoliko več kot trenutna cena (1,426 evra). Pri teh izračunih predpostavljajo, da država ne bo posegla v trošarine.

Pri analitikih Moje finance opažajo, da gibanje cen, izraženih v dolarjih, ni edini dejavnik, ki vpliva na dvig reguliranih cen. Tudi gibanje valut bo vplivalo na ta dvig. V zadnjih 14 dneh je evro v primerjavi z dolarjem še naprej izgubljal vrednost; v tem obdobju je bil vreden približno odstotek manj kot v prejšnjih dveh tednih.