Mastercard je konec marca dvignil limite za brezstično plačevanje v 29 državah, a med njimi ni Slovenije. Sta pa Nemčija in Hrvaška. Nemčija je imela doslej brezstični limit 25 evrov, zdaj ga ima 50 evrov, medtem ko je bil na Hrvaškem limit 13 evrov oziroma 100 kun, zdaj bo 350 kun oziroma slabih 50 evrov, pišejo Finance. Za nakupe, manjše od 50 evrov, se vam v teh državah torej ni več treba dotakniti POS-terminala, ne z roko ne z rokavico.
O dvigu limita je pri nas prvi pisal Žurnal, povzeli so tudi izjavo Mastercarda za Slovenijo. Mastercard se o dvigu limita sicer že pogovarja z bankami in regulatorji, vendar uskladitve ni. »Prepričani smo, da bo Slovenija sledila zgledu drugih držav in bomo spremembo podprli, če in ko bo sprejeta ta odločitev,« je za Finance pojasnil Aleš Petejan, vodja marketinga pri Mastercardu Slovenija.

Veliko nakupov prek spleta

Na vprašanje o splošnem dvigu limita za plačevanje brez stika so odgovarjali tudi pri Združenju bank Slovenije (ZBS), kjer odgovarjajo, da trenutnih razmerah ljudje namreč nakupujejo redkeje, in to predvsem v živilskih trgovinah, kjer so zneski plačil praviloma višji od 50 evrov, saj se izogibajo prepogostih obiskov trgovin.
Banke prek obvestil in oglasov ljudi pozivajo, naj v času koronavirusa ravnajo odgovorno, in jim svetujejo uporabo digitalnih poti, tudi brezstično plačevanje, pišejo Finance. ZBS pravi tudi, da gre veliko nakupov prek spleta, kjer PIN ni potreben, a je trenutno težava v dolgih rokih za dostavo.
Od bank si ne ljudje ne trgovci ne želijo nasvetov o razkuževanju, pričakujejo pa enostavna plačila. Dvig limita za brezstično plačevanje na 50 evrov bi bil dobronameren bančni ukrep, še pišejo Finance.