Odziv na zaposlitveni oglas s povprečno neto plačo 713 evrov naj bi bil doma premajhen.

Avtor fotografije: Pošta Slovenije

Pošta Slovenije išče v Srbiji šest pismonoš, deset voznikov in 40 pomožnih delavcev za delo v Ljubljani, ker jih menda v Sloveniji ni mogoče dobiti, čeprav je na Zavodu za zaposlovanje trenutno prijavljenih okoli 85 tisoč brezsposelnih.

Na Pošti Slovenije odločitev, da prosta delovna mesta dopolnijo s tujci, upravičujejo s tem, da se v Sloveniji podjetja v zadnjem času srečujejo s pomanjkanjem primernih kadrov. V Pošti Slovenije primanjkuje predvsem zaposlenih na področju dostave, zato so se pred meseci odločili, da pospešijo aktivnosti za iskanje ustreznih kadrov, od objav na zavodu za zaposlovanje do obiskovanja kariernih sejmov, poroča Siol.net.

Zaposlili tudi dva državljana BiH

Prepričani so, da bo zaposlitev tujcev prispevala k razbremenitvi zaposlenih, kar je bil eden od glavnih očitkov poštarjev, ki so v zadnjih mesecih zaostrili sindikalni boj. Konec marca so tako na Pošti Slovenije začeli postopek zaposlovanja dveh državljanov Bosne in Hercegovine, ki so ju v začetku junija tudi zaposlili, še poroča Siol.net.

Sindikat poštnih delavcev pri tem opozarja, da se bo nekdo, ki ne razume jezika države, v kateri dela, težko sporazumeval s sodelavci, nadrejenimi in strankami. Težave bi lahko nastale tudi pri delu, na primer pri postopkih vročanja, kot jih predvideva slovenska zakonodaja.