Hoško podjetje Ledinek Engineering se ukvarja s proizvodnjo strojev in celovitih linij za obdelavo lesa. V teh dneh zaključuje postavitev največje kompletne linije križno lepljenih plošč v Nemčiji. Naročnik je podjetje Ante-holz, ki bo lahko z novo linijo izdelalo preko 100.000 kubičnih metrov plošč letno.

S kompletno linijo v nemškem podjetju izdelujejo strešne elemente, večje javne objekte, pa tudi večnadstropne bivalne enote.

Kot je povedal vodja prodaje v podjetju Ledienk Engineering Robert Mlinarič, so v zaključni fazi končne predaje stroja, v tem času pa so tudi že usposobili zaposlene za uporabo in vzdrževanje linije. “Trenutno smo tudi že v fazi končnega prevzema in samostojne uporabe linije. Naša ekipa spremlja njihovo delo preko daljinskega dostopa in jim pomaga pri odpravi napak oziroma optimizaciji proizvodnje,” je dejal Mlinarič.

Foto: Ledinek, Facebook

Linije so prodali v že več kot 50 držav

Z omenjenim projektom, vrednim približno 15 milijonov evrov, ki je eden večjih poslov hoške družbe z okoli 400 zaposlenimi v zadnjem času, so pričeli že pred dvema letoma. Njihovo podjetje sicer letos beleži 30 let delovanja in velja za enega najbolj celovitih proizvajalcev proizvodnih linij na svetu.

Razvijajo in izdelujejo stroje in avtomatske linije za proizvodnjo lesnih polizdelkov, vsi pa so plod njihovega lastnega razvoja in inovacij. Doslej so svoje linije prodali že v več kot 50 držav po vsem svetu.

Kot je za STA povedal finančni direktor Andrej Novak, so v zadnjih dveh letih projekte podobnega obsega izvajali tudi v Kanadi in Rusiji, letos in prihodnje leto pa bodo podobne oziroma še večje projekte izvedli v Avstriji, Nemčiji, Franciji, Urugvaju in na Švedskem.

Kljub težkim razmeram na trgu prodaja spet raste

Potem ko so že leto 2020 zaključili z dobro polovico višjimi prihodki kot leto prej in ob 58,5 milijona evrov prometa ustvarili 12,5 milijona evrov čistega dobička, kar je celo štirikrat več kot leta 2019, so bili lani še uspešnejši. Kljub težjim razmeram na trgu so po Novakovih besedah znova dosegli rahlo rast prodaje, enako pa načrtujejo tudi letos.

Če na rast poslovanja družinskega podjetja v lasti Gregorja Ledineka pandemija covida-19 ni vplivala, pa se je poznala predvsem na področju nabave zaradi dviga cen surovin in energentov ter daljših rokov dobave.

“Vse to je zahtevalo določene spremembe procesov in dobaviteljskih poti, kar smo že uspešno rešili. Prav tako smo že v začetku pandemije uvedli potrebne ukrepe in spremembe, s katerimi smo zagotovili nemoteno delovanje podjetja,” je še dodal Novak.