Z novelo zakona o davku na dodano vrednost, ki bo stopila v uporabo v soboto, 22. januarja, se ukinja predložitev dodatne dokumentacije ob prvi predložitvi obračuna DDV. S 1. julijem 2022 se bo ukinil tudi prag za obvezen vstop kmetov v sistem DDV.

Račun le še na željo kupcev

Po noveli bodo trgovci in drugi izdajatelji računov te v papirni obliki izročali le še na zahtevo kupcev, sicer pa ne več. Minister za finance Andrej Šircelj je pri tem ob sprejetju novele v DZ zagotovil, da to ne pomeni, da se račun ne bo izdal, ampak ga le ne bo treba izročiti v fizični obliki.

Zveza potrošnikov je v času sprejemanja novosti že opozorila, da so računi pomembni. “Pri kakšni kavi je to pomembno, da kupec preveri, ali mu jo je prodajalec zaračunal v skladu s cenikom. Račun je pomemben zaradi uveljavljanja garancije, stvarne napake in takšnih stvari. Pa ponovno preverjanje, ali je bila cena kot v oglasu ali pa v trgovini neoznačena,” je za Radio Slovenija povedal Matjaž Jakin z Zvezne potrošnikov Slovenije.

Novela odpravlja oprostitev plačila DDV ob uvozu pošiljk neznatne vrednosti (meja je bila določena pri 22 evrih). Oprostitev plačila DDV za uvoz vrednosti do 22 evrov je bila sicer odpravljena že 1. julija lani s pravilnikom.

Po tej noveli bodo lahko podjetja uveljavljala odbitek DDV pri nabavi motornih vozil (avtomobilov, motornih koles ter koles in podobnih vozil s pomožnim motorjem), če bodo ta vozila namenjena za opravljanje dejavnosti zavezanca. Pri tem bo moralo biti takšno vozilo brez izpustov ogljikovega dioksida in z davkom ne bi smelo stati več kot 80.000 evrov.

Predlog so podpirali v SDS, NSi, SMC, SNS in DeSUS, saj da zakon prinaša poenostavitve in razbremenitve. Nasprotovali pa so mu v LMŠ, Levici, SD, SAB in nepovezani poslanci. Ti niso bili za to, da se prinaša darila bogatim, skeptični so bili do neizdajanja računov, saj da to lahko vodi v zlorabe.