V NSi menijo, da bi moralo projekt spremljanja cen osnovnih skupin živil, ki ga izvaja kmetijsko ministrstvo, revidirati računsko sodišče. Zahtevo za revizijo bodo posredovali komisiji DZ za nadzor javnih financ, ki jo vodi poslanec NSi Jernej Vrtovec. Projekt se jim zdi škodljiv za slovensko kmetijstvo, zato naj ga ministrstvo ustavi.

Koncept in metodologija popisa neustrezna

V stranki menijo, da sta koncept in metodologija popisa cen osnovnih skupin živil neustrezna, ter da se s primerjalnikom teh cen povzroča huda škoda slovenskemu kmetijstvu. Živilskopredelovalna industrija namreč trgovcem ne zmore ponuditi domačega mesa po dumpinških cenah, trgovci in posledično potrošniki pa posegajo po mesu iz tujine, ki je poceni in slabše kakovosti, so navedli v zahtevi za revizijo, kot so jo medijem danes posredovali iz stranke.

"Zavajanje kupcev ter povzročanje pritiskov na cene domačih proizvajalcev in dobaviteljev je neposreden napad na slovensko hrano in s tem na kmetijstvo in celotno prehransko verigo," so zapisali.

Dodali so, da je ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano z deležniki v prehranski verigi vrsto let gradilo promocijske sheme kakovosti lokalno pridelane hrane, sedaj pa pod vodstvom Gibanja Svobode ruši dolgoletna prizadevanja za osveščanje potrošnika o pomenu lokalno pridelane hrane.

"S primerjalnikom cen osnovnih živil je ministrstvo pod vprašaj postavilo domačo pridelavo in predelavo hrane ter kratkih dobavnih poti," so prepričani v stranki.

Ocenjujejo, da je revizija projekta pri računskem sodišču nujna, ministrstvo pa pozivajo, da projekt takoj ustavi in "sredstva uporabi bolj smotrno".