Direktor mariborskega komunalnega podjetja Nigrad Tomaž Kavnik je obvestil nadzorni svet, da bo s 1. avgustom letos zapustil položaj "zaradi novih kariernih priložnosti in ciljev". Nadzorniki so na današnji seji sprejeli odločitev o takojšnji objavi razpisa za novega direktorja, je sporočil predsednik nadzornega sveta Gregor Ficko.

Kavnik opravljal delo na najvišji strokovni ravni

Nadzorni svet po Fickovih navedbah ugotavlja, da je Kavnik v času svojega vodenja opravljal delo na najvišji strokovni ravni in v skladu z najvišjimi standardi upravljanja. "Uspešno je obrnil trend predhodnega negativnega poslovanja in poskrbel, da bo podjetje prepustil novemu vodstvu z nadpovprečnimi poslovnimi rezultati, ki presegajo načrtovane. Poslovni rezultati družbe v obdobju januar-maj 2024 so namreč daleč najboljši v zadnjih petih letih," je zapisal v sporočilu za javnost.

"Družba trenutno izkazuje pozitivni rezultat v višini 135.000 evrov, najpomembneje pa je, da je bilo poslovanje podjetja pod vodstvom dosedanjega direktorja finančno popolnoma stabilizirano," je še dodal Ficko, ki obžaluje, da Nigrad "izgublja vrhunskega strokovnjaka s področja gradbeništva in urbane infrastrukture".

V zasebnem sektorju višji zaslužki

"K tej njegovi odločitvi je največ prispevala restriktivnost in nefleksibilnost t. i. Lahovnikovega zakona, ki nerazumno omejuje višino menedžerskih dohodkov direktorjem, ki vodijo javna podjetja, saj ti v zasebnem sektorju za svoje delo prejmejo precej boljše plačilo," meni Ficko.

Nadzorni svet bo po njegovih besedah poskrbel, da Nigrad s 1. avgustom "dobi strokovnega, usposobljenega in izkušenega menedžerja s področja komunalnega gospodarstva in gradbeništva, ki bo lahko družbo peljal po poti, začrtanim pod sedanjim vodstvom z direktorjem Kavnikom na čelu".

Na čem bo temeljila odločitev o izbiri novega direktorja družbe?

Ficko je poudaril, da bo odločitev o izbiri novega direktorja družbe temeljila izključno na strokovnih referencah, saj bodo te edino jamstvo za nadaljnje uspešno vodenje podjetja.

Kavnik je prevzel vodenje Nigrada, ki je del skupine Javnega holdinga Maribor, marca lani, potem ko je prejšnjemu direktorju Matjažu Krevlju konec leta 2022 iztekel mandat in ni vnovič kandidiral. Pred Nigradom je po nedavnem poročanju časnika Večer prelomno obdobje, saj naj bi bila v načrtu njegova združitev z Mariborskim vodovodom.

Nigrad opravlja komunalne dejavnosti, organizirane kot gospodarske javne službe, za potrebe lokalnih skupnosti, podjetij, ustanov in individualnih naročnikov v severovzhodni Sloveniji, predvsem na širšem območju mesta Maribor. Med drugim skrbi za vzdrževanje in upravljanje cest, kanalizacijskega sistema, javne razsvetljave in prometne signalizacije, poroča STA.