Gospodarstvo

Naziv Najboljše živilsko podjetje 2023 družinski Oljarni Kocbek

Uredništvo , 12.06.23 ob 10:31

Na Vrhu kmetijskih in živilskih podjetij se je uradno končal drugi izbor Naj živilsko podjetje, ki ga organizirata Časnik Finance in Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS. Najboljše živilsko podjetje med mikro in malimi podjetji je po mnenju strokovne komisije Oljarna Kocbek iz Sv.Jurija pri Ščavnici.

Naziv Najboljše živilsko podjetje 2023 družinski Oljarni Kocbek

Oljarno Kocbek, ki jo kot tretja generacija v stoletni zgodovini družinskega podjetja vodi Gorazd Kocbek, odlikujejo visoka mera inovativnosti, skrb za trajnost poslovanja in ohranjanje tradicije pridelave olja ob doslednem povezovanju z lokalnimi pridelovalci.

Aleksandra Horvat, Gorazd Kocbek in Peter Frankl; Nagrada za najboljše živilsko podjetje 2023, kategorija mikro in mala podjetja.
22. Vrh kmetijskih in živilskih podjetij.
Portorož, Slovenija.
07.06.2023
Foto: © Jure Makovec

Letos uspešno nadaljujejo prodajo bučnega olja in različnih izdelkov z bučnimi semeni, hkrati za trg že pripravljajo nove. Njihovi izdelki so izključno iz bučnih semen lokalnih pridelovalcev, olje pa pridobivajo po tradicionalni metodi.

V ponudbi njihovih izdelkov so poleg bučnih olj še sončnična olja, olje oljne ogrščice, druga rastlinska olja, bučna semena, sol z bučno pogačo, bučni pesto, salama z bučnimi semeni, čokolade in testenine z bučnimi semeni, sušeni Luštov paradižnik v bučnem olju, balzam za ustnice iz bučnega olja in naravno milo z bučnim oljem.

Bučni pesto se je uspešno uveljavil na trgovskih policah več večjih trgovcev, na police velikih trgovcev in bencinskih servisov kmalu pride bučni čips, ki ga iz bučnih semen izdelujejo s partnerjem. Gorazd Kocbek, direktor in predstavnik tretje generacije tega družinskega podjetja, pa je kot novost predstavil tudi novi Heaven &Hell Gin iz buč in bučnih semen.

»Tovrstna nagrada je za nas veliko priznanje in hkrati potrditev, da to kar počnemo, počnemo z veliko strastjo, ljubeznijo in predanostjo,« je dodal Gorazd Kocbek.

Kulinarično popotovanje iz Dubaja v Slovenijo

Veliko časa za slavje tako pomembnega priznanja pa ni bilo, saj so v Oljarni te dni gostili priznanega kuharskega chefa Georges-a Chihane, ki je prišel naravnost iz Dubaja. »Naša želja je bila gostom predstaviti jedi iz našega lokalnega obočja, s pridihom daljnega Vzhoda. Gostom smo želeli ponudili edinstveno priložnost spoznavanja okusov bučnega olja in bučnih semen v kombinaciji prefinjeno izbranih jedi z lokalnim pridihom in možnostmi prepletanja novih okusov,« je še dodal Gorazd Kocbek.

Neverjetna izkušnja, ki so jo poimenovali kulinarično doživetje Iz Dubaja v Slovenijo je bilo prvo tovrstno kulinarično popotovanje, ki je skrivalo številna presenečenja v devet hodnem degustacijskem meniju ob vinski spremljavi visnke kleti Marof.

O Chefu

Georges Chihane je odraščal v družini kuharjev in še danes ponosno stopa po družinskih stopinjah. V Libanonu je diplomiral iz hotelirstva in nato nadaljeval s študijem magisterija Capitale de la Gastronomie na inštitutu Paul Bocuse v Lyonu Francija. Tam je svoje znanje nadgradil s kuharskimi tehnikami in začel kuharsko kariero kot commis chef, kjer je raziskoval svojo strast do kuharske kreative.

V pekarni Paul Bakeries so kmalu prepoznali njegove talente in ga povabili v Dubaj kot izvršnega kuharja (executive chef) za njihovo regionalno franšizo. Nadaljeval je s pridobivanjem izkušenj v zalivski regiji in odprl številne domače koncepte v različnih državah v ključno s Katarjem, Bahrajnom, Jordanijo in Savdsko Arabijo. Trenutno je njegovo delo osredotočeno na vodenje kulinaričnega razvoja distribucije prehrane kjer prevzema vodilno mesto kulinaričnega svetovalca za različne hotele in restavracije.

Je član upravnega odbora Qatar Culinary Professionals, Emirates Culinary Guild ter certificirani sodnik World Chefs in WACS. Ikonično svetovno združenje Chaines Des Rotisseurs mu je nedavno podelilo častno priznanje Maître Rotisseur.