Surova nafta se je v današnjem trgovanju kljub temu, da je Iran povečal napetosti na Bližnjem vzhodu z izstrelitvijo dronov in raket na Izrael, nekoliko pocenila. Do padca cen nafte je prišlo na podlagi optimizma, da bo konflikt mogoče omejiti.

Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte z dobavnim rokom maja je bilo treba popoldne po singapurskem času odšteti 85,22 dolarja, kar je 44 centov manj kot v petek. Severnomorska nafta brent za dobavo v juniju pa se je pocenila za 36 centov na 90,09 dolarja.

V petek so se cene nafte zaradi bojazni pred vojno med Izraelom in Iranom dvignile na najvišjo raven po jeseni 2023, je spomnila nemška tiskovna agencija dpa.

Napad v noči na nedeljo

V noči na nedeljo je Iran z več kot 300 droni in raketami napadel Izrael, vendar jih je izraelska vojska s pomočjo zaveznikov z ZDA na čelu večino sestrelila. Smrtnih žrtev v napadu po navedbah izraelske vojske ni bilo, ranjenih je bilo najmanj 12 ljudi.

Izrael še ni sporočil, kako se bo odzval na napad, a na naftnem trgu vlada optimizem, potem ko je ZDA izraelsko vlado pozval, naj skrbno pretehta, kaj bi prinesel morebiten napad na Iran. Če bo Izrael upošteval nasvet Washingtona in se bo vzdržal povračilnih ukrepov, ne bo prišlo do zaostritve razmer na Bližnjem vzhodu, po navedbah dpa kaže analiza strokovnjakov pri investicijski banki RBC Capital Market.