Zaradi 20.000 predpisov za obrtnike je prišlo do napačnega tolmačenja le-teh. Ministrstvo za okolje odgovarja, da smo si predpise razlagali napačno.

Kot smo pisali včeraj , je nova Uredba o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo povzročila nemalo zmede in zavijanja z očmi številnih malih podjetnikov in obrtnikov. Le-ti morajo, v primeru če ne plačujejo okoljske dajatve za onesnaževanje okolja zaradi nastajanja odpadne embalaže, tehtati odvečno embalažo, v kateri so shranjeni izdelki, namenjeni slovenskemu tržišču. To že drži, a kot so za 24ur sporočili z Ministrstva za okolje in prostor, ne drži, da bi frizerji sodeč po novi uredbi morali tehtati odpadne lase svojih strank.

Obrtniki in mali podjetniki se morajo soočati s poplavo različnih predpisov – teh je kar 20.000 – in pri tem lahko hitro pride do napačnega tolmačenja le-teh. O teži las tako vsekakor ni potrebno poročati Agenciji Republike Slovenije za okolje; gre za lapsus v razumevanju enega izmed 20.000 predpisov za obrtnike in male podjetnike.

Lasje romajo med komunalne odpadke, ti pa so predani Snagi

Kot pišejo na 24ur, morajo frizerji odpadne lase odvreči med mešane komunalne odpadke, slednji pa so potem prepuščeni službi za zbiranje komunalnih odpadkov, torej mariborski Snagi. Spomnimo, v prispevku o Uredbi o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo smo pisali, da uredba velja za tisto embalažo, v katero so zapakirani izdelki, ki bodo prvič na slovenskem tržišču oziroma so bili denimo uvoženi iz katere druge države. Pralni stroj iz Nemčije je tako zavit v embalažo, ki jo je potrebno tehtati – slednje seveda ne velja za fizične osebe, pač pa za prodajalce, ki ne plačujejo okoljske dajatve za onesnaževanje okolja zaradi nastajanja odpadne embalaže. 28 člen Uredbe namreč določa, da vsi “izvirni povzročitelji” odpadkov embalaže ne tehtajo in o teži poročajo, pač pa predajo komunalnim službam.