Nadzorni svet Mariborske livarne Maribor (MLM) je danes za predsednika uprave družbe imenoval dosedanjega člana uprave Sama Iršiča, v upravi pa se mu bo pridružil dosedanji direktor proizvodnje Andrej Mikložič. Oba sta bila imenovana za polni petletni mandat, nastopita ga v petek.

Do menjave vodstva MLM prihaja po odstopu dosedanjega predsednika uprave Davorja Šenije in Iršiča v začetku februarja. Štirimesečni odpovedni rok se jima je iztekel danes.

Predsednica nadzornega sveta MLM Saša Vergan je v izjavi za javnost poudarila, da je kadrovska komisija nadzornega sveta po prejemu odstopnih izjav Šenije in Iršiča začela z iskanjem ustreznih kandidatov, ki bi ju nadomestili. V ta namen so angažirali kadrovsko agencijo, ki pa kandidata ni uspela najti.

"Nadzorni svet je našel optimalno rešitev znotraj podjetja, ki zagotavlja kontinuiteto pri sodelovanju s poslovnimi partnerji ter tako ohranja zaupanje kupcev," je ob imenovanju Iršiča in Mikložiča dejala prva nadzornika MLM Vergan.

Dosedanji predsednik uprave Davor Šenija medtem ni sprejel povabila nadzornega sveta, da bi ostal v upravi. Prihodnje izzive je prepustil ekipi, ki še naprej verjame v prihodnost družbe, je dodala Vergan, ki od nove uprave pričakuje korektno sodelovanje.

V SDH zadovoljni

V Slovenskem državnem holdingu (SDH), ki je 100-odstotni lastnik MLM in hkrati največji upnik, so izrazili zadovoljstvo, da je nadzorni svet v težkih okoliščinah zagotovil vodstveno ekipo za nadaljnje poslovanje družbe.

Usoda MLM je namreč že dlje časa precej negotova in odvisna od tega, ali bo SDH za podjetje uspel najti kupca. Do zdaj so propadli vsi postopki prodaje, prvi poskus sega že v leto 2015. Zadnji poskus prodaje se je neuspešno končal marca letos, ko je bil v igri en interesent, neuradno slovenska Metalka Commerce v lasti poslovneža Marjana Pišljarja.

SDH je konec marca sprožil nov poskus prodaje, pridobil je eno ponudbo - neuradno jo je oddal indijski avtomobilski dobavitelj -, interesent pa zdaj opravlja skrbni pregled poslovanja.

MLM ponudili mariborski občini

SDH je ta teden medtem MLM ponudil mariborski občini ali z njene strani določeni pravni osebi, ki je povezana z njo. Podjetje bi ji prodal za en evro, ob tem pa je občini pripravljen zagotoviti tudi do pet milijonov evrov sredstev za nadaljnje delovanje družbe in dolgoročno reprogramirati vse obstoječe terjatve. Mestna občina Maribor ponudbo preučuje.