Mariborski svetniki so po tistem, ko jim je na željo zaposlenih trenutne zaskrbljujoče razmere v Mariborski livarni Maribor (MLM) prišel pojasnit predsednik uprave Davor Šenija, državo soglasno pozvali, da naredi vse za rešitev 350 delovnih mest. Nezadovoljni so, ker je bil po njihovi oceni SDH pri reševanju problematike doslej premalo učinkovit.

Nedopustno ravnanje SDH

Usoda MLM sicer ni bila na dnevnem redu današnje seje, a so se po zelo slabih informacijah Šenije po končani izredni seji izjemoma odločili sklicati še eno. Na njej so sprejeli enoten poziv državi.

Kot so poudarili, zaznavajo dlje časa trajajoč in bistveno premalo učinkovit pristop Slovenskega državnega holdinga (SDH) kot upravljalca državnih naložb do upravljanja z MLM ter pomanjkanje usmerjenosti v iskanje strateških rešitev za kritične razmere, v katerih se je znašlo nekoč eno največjih mariborskih industrijskih podjetij.

"Maribor in Slovenija ne smeta izgubiti več kot 350 delovnih mest v podjetju s stoletno tradicijo, saj ga je mogoče ohraniti," so svetniki dodali v pozivu.

Mestni svetniki menijo, da gre pri tem za nedopustno ravnanje, zato so SDH in njegov nadzorni svet pozvali, da takoj pristopita k reševanju problematike v tem podjetju, predsednika vlade Roberta Goloba in gospodarskega ministra Matjaža Hana pa, da uporabita vse možnosti pomoči za ohranitev delovanja ter razvoj podjetja, s tem pa tudi ohranitev delovnih mest.

Šenija: "Vse je mogoče"

Da so razmere zdaj že res alarmantne, a obenem tudi to, da razlogov za stečaj podjetja ni, je mestnemu svetu zagotovil Šenija, ki pa je sam že dvignil roke od reševanja podjetja. Dvočlanska uprava je namreč nepreklicno odstopila že 6. februarja, odpovedni rok se izteče 6. junija, a po Šenijinih besedah naslednika ni, tako da nimajo nikogar, s komer bi prihodnji teden naredili primopredajo.

"Ne vem, kaj to pomeni po zakonu, niti kakšne ukrepe bo sprejel nadzorni svet, a vse je mogoče," je dejal in dodal, da so lastnikom predstavili vse projekcije, pridobili nove posle, a to ni zadoščalo, da bi SDH kot državni lastnik in glavni upnik, ki od njih zahteva 14 milijonov terjatev, našel rešitev za prestrukturiranje dolga.

Prav to je tudi glavni razlog za njegov odstop, je dodal, čeprav se po njegovem mnenju zdaj skuša v javnosti predstaviti, da je prav uprava kriva za to, da bo podjetje morda pristalo v stečaju, kjer pa se glede na trenutne rezultate ne bi smelo zgoditi.

Ne gre le za 350 zaposlenih, pač pa tudi za njihove kupce in dobavitelje

Pri tem je opozoril, da ne gre le za 350 zaposlenih, pač pa tudi za njihove kupce in dobavitelje, saj vsi želijo, da podjetje preživi, jasnih sporočil od SDH pa še vedno ni. Kljub trudu nadzornikov, da bi uprava ostala, Šenija zato vztraja pri odhodu.

"Lahko zgolj apeliram na politiko, da najde razumno rešitev in ohrani delovna mesta. Ne gre za upravo, pač pa zato, da delavci to želijo. Dve zimi zapored so včasih delali tudi pri šestih stopinjah, čeprav ni zakona, ki bi jih lahko prisilil, da delajo v takih pogojih. Zdaj pa nihče ne upošteva njihovih želja," je dejal.

Rezultat iz tekočega poslovanja pozitiven

Kot je povedal, je rezultat iz tekočega poslovanja pozitiven, v zadnjih dveh četrtletjih so beležili več kot 1,7 milijona evrov EBITDA, s čimer zmanjšujejo svoje obveznosti, tako da so v prvih treh mesecih beležili minimalno negativen rezultat v višini 8000 evrov, ki ga ne bi bilo, če ne bi imeli za 250.000 evrov finančnih obveznosti.

"Doslej nismo imeli niti en dan blokiranega računa, vse svoje obveznosti do države in zaposlenih izpolnjujemo, res da včasih z zamudo. Nekateri omenjajo deset milijonov evrov izgube v zadnjih petih letih, a pri tem ne upoštevajo okoliščin, v katerih smo se znašli, pa tudi tega ne, da smo v tem času izplačali za 60 milijonov evrov plač in 70 milijonov evrov slovenskim dobaviteljem ter izvozili za 200 milijonov evrov blaga," je dodal.

Ob tem je še povedal, da so za prevzem vodenja uprave imeli kakovostnega kandidata, nagrajenega menedžerja, a se očitno ni uspel dogovoriti z lastniki, kaj bodo naredili iz podjetja.

STA