Družbe iz skupine Gen energije čakajo veliki izzivi, Košorok pa se ob začetku mandata sooča z nasprotovanjem v lokalnem okolju. Nadzorniki Gen energije so Košoroka na čelo skupine, ki skupaj s HSE predstavlja proizvodna stebra slovenske energetike, imenovali v sredo. V tričlanskem vodstvu podjetja ob njem ostajata poslovni direktor Danijel Levičar in finančna direktorica Gordana Radanovič.

V četrtkovem pogovoru za Planet TV je Košorok povedal, da so pred Gen energijo in celotno slovensko energetiko izjemni izzivi. Slovenska energetika po njegovih besedah potrebuje nove proizvodne vire, tako obnovljive vire kot nadaljevanje jedrske opcije.

Največji izziv bo priprava projekta drugega bloka nuklearke

Pod Gen energijo namreč sodi Nuklearna elektrarna Krško in največji izziv za skupino bo priprava projekta drugega bloka nuklearke, ki pa bo zaradi svoje kompleksnosti in visoke cene gotovo potreboval širše družbeno-politično soglasje. Še prej bo pred skupino naloga zaključka projekta hidroelektrarne Mokrice, kjer je sodišče zaradi pritožb okoljevarstvenikov zamrznilo pridobivanje gradbenega dovoljenja, vlogo bo Gen energija imela tudi pri načrtovani gradnji hidroelektrarn na srednji Savi.

Košorok napoveduje tudi pridobivanje informacij glede lastniških poslov trgovca z elektriko Gen-I, ki ga je do lanske jeseni vodil Robert Golob. Kot pravi, bo verjetno potrebno tudi neko ukrepanje. Ob tem omenja prizadevanja za okrepitev lastništva Gen energije v Gen-I oziroma v enem od dveh solastnikov, podjetju Gen-EL. Košorok je na enega najpomembnejših položajev v slovenski energetiki prišel po tistem, ko je pred mesecem dni nadzorni svet z mesta generalnega direktorja razrešili dolgoletnega prvega moža Gen energije Martina Novšaka. Že takrat so mediji pisali, da naj bi se na čelo družbe, tudi ob podpori premierja Janeza Janše, v nadaljevanju zavihtel Košorok.

Ta je med novembrom 2012 in julijem 2017 vodil skupino HSE, pred tem je bil tudi na čelu Termoelektrarne toplarne Ljubljana. Nazadnje je bil državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu, pristojen predvsem za energetiko. Vlada ga je s položaja državnega sekretarja na njegovo lastno željo razrešila v ponedeljek.

Ker Novšak velja za enega pomembnejših gospodarstvenikov iz desnosredinskih krogov, blizu SDS, eno osrednjih posavskih in slovenskih podjetij pa je vodil od 1. avgusta 2005, je Košorokovo imenovanje povzročilo kar nekaj razburjenja v Posavju. Nasprotovanje menjavi so tako ob ostrih kritikah sredi tega meseca izrekli svetniki Mestne občine Krško. Košorok je v četrtek ob prihodu na sejo nadzornikov za Televizijo Slovenija poudaril, da se zaveda pomena lokalnega okolja, a da mu je žal, da je toliko nasprotovanja, še preden so ga spoznali.

Glede pregleda poslovanja Gen energije pod Novšakovim vodstvom so medtem po njegovih besedah odprte vse možnosti. Za Planet TV je tako povedal, da je treba pogledati vse podatke in raziskati okoliščine ter ugotoviti, ali obstajajo zakonski znaki oškodovanja družbe. “Pustimo času čas,” je sklenil.

STA