Vrsta držav je že prižgala zeleno luč za Huawei in mu omogočila sodelovanje pri razvoju omrežij pete generacije. Med njimi je tudi Velika Britanija, ki pa kitajskemu velikanu ne bo pustila dostopa do občutljivih delov omrežja. Tudi Kanada se nagiba v to smer. Minister za gospodarstvo Navdeep Bains je namreč napovedal, da ne bodo popuščali pritiskom in se bodo odločali v dobro Kandčanov. Medtem pa v Franciji nacionalni urad za kibernetsko varnost testira opremo 5G, vključno s Huaweijevo.

Spomnimo, da ZDA z vsemi silami pritiskajo na zaveznice naj bojkotirajo kitajskega proizvajalca, ker naj bi ta s pomočjo svoje opreme vohunil za drugimi državami.

Za zmanjšanje odvisnosti od ameriških komponent

Kot je za Reuters poudaril predstavnik Huaweia za EU Abraham Liu, imajo operaterji, po tem, ko Huawei namesti svojo omrežno tehnologijo 5G, popoln nadzor nad pretokom informacij v omrežju in nad dostopom do omrežja. »Mi zgradimo avtocesto, nato pa operaterji z njo upravljajo, pobirajo cestnino in odločajo koliko avtomobilov vozi po avtocesti,« je ob tem Liu slikovito opisal nadzor nad pretokom informacij v omrežju.

Kitajski velikan je povečal lastne zmogljivosti in od začetka februarja telekomunikacijskim operaterjem dobavil več kot 600.000 baznih postaj. Zdaj pospešeno povečuje svoj oddelek za izdelavo čipov HiSilicon, saj želi zmanjšati odvisnost od ameriških komponent.