Inflacija se bo letos zniževala, srednjeročno pa se bo znižala manj od pričakovanj mnogih analitikov in bo ostala nad cilji centralnih bank, je pokazala raziskava münchenskega inštituta Ifo in Švicarskega inštituta za ekonomske politike. Letos bo inflacija po izsledkih raziskave najnižja v zahodni Evropi, najvišja pa v vzhodni Afriki.

Na globalni ravni letos po ugotovitvah raziskave 4,6-odstotna

Inflacija na globalni ravni bo letos po ugotovitvah raziskave 4,6-odstotna, kar je 1,4 odstotne točke manj, kot so napovedali v drugem lanskem četrtletju, so pri münchenskem inštitutu za gospodarske raziskave zapisali v povzetku ta teden objavljene raziskave. Ta temelji na anketi med ekonomskimi strokovnjaki z vsega sveta.

Prihodnje leto je pričakovana stopnja inflacije na globalni ravni 4,4 odstotka, leta 2027 pa štiri odstotke. V primerjavi s prejšnjo raziskavo, izvedeno v zadnjem lanskem četrtletju, so pričakovanja za leto 2027 višja za 0,4 odstotne točke.

Severna Evropa naj bi imela letos 3,7-odstotno inflacijo (0,1 odstotne točke manj od prejšnje ocene), vzhodna Evropa sedemodstotno (1,5 odstotne točke manj), južna Evropa 4,3-odstotno (2,1 odstotne točke manj), zahodna Evropa pa 2,8-odstotno (0,3 odstotne točke manj od prejšnje ocene).

Prihodnje leto naj bi imela Severna Evropa 3,1-odstotno inflacijo, leta 2027 pa 2,8-odstotno. Vzhodna Evropa naj bi imela prihodnje leto 6,1-odstotno, leta 2027 pa 5,1-odstotno. Južna Evropa naj bi imela prihodnje leto 3,2-odstotno in leta 2027 2,6-odstotno, zahodna Evropa pa 2,4-odstotno oziroma dvoodstotno.

Ifo in švicarski inštitut sta raziskavo opravila marca med 1508 ekonomskimi strokovnjaki iz 125 držav.

Poleg zahodne Evrope bosta med regijami z najnižjo inflacijo po izsledkih raziskave letos še Severna Amerika (3,1 odstotka) in severna Evropa. Na drugi strani lestvice sta vzhodna Afrika s pričakovano 35-odstotno inflacijo in Južna Amerika s 26-odstotno, še poroča STA.