Hrvaška energetska družba Hrvatska elektroprivreda (HEP), solastnica Nuklearne elektrarne Krško (Nek), razmišlja o sodelovanju pri gradnji nove nuklearke v Krškem (Jek 2), je v ponedeljek po poročanju Poslovnega dnevnika razkril predsednik uprave HEP Vice Orlušić. Pogovore med Slovenijo in Hrvaško je potrdil tudi član uprave Neka Saša Medaković.

Orlušić je na konferenci Poslovnega dnevnika z naslovom Energetska pot v trajnostno prihodnost dejal, da se bodo predstavniki HEP s slovenskimi kolegi - na slovenski strani je lastnica krške nuklearke in za zdaj edini investitor v Jek 2 družba Gen energija - na temo sodelovanja pri gradnji drugega bloka sestali že danes.

Po njegovih besedah načrtujejo, da bi skupino HEP do leta 2050 popolnoma preoblikovali in razogljičili. Poudaril je tudi, da je pred Hrvaško velika naloga, saj bodo morali nadgraditi elektroenergetsko omrežje, da bo to omogočalo prenos in distribucijo obnovljivih virov energije.

Da med Slovenijo in Hrvaško potekajo pogovori o sodelovanju pri gradnji nove nuklearke, je na ponedeljkovi konferenci potrdil tudi Medaković. Hrvaška sicer iz krške nuklearke dobi 15 odstotkov vse svoje električne energije.

STA