Sklad zasebnega kapitala Invera s sedežem na Nizozemskem je odkupil 58,2-odstotni delež proizvajalca montažnih hiš in drugih objektov, družbe Marles Hiše Maribor.

Za podjetje Marles Hiše sprememba pomeni priložnost za dodatno širitev poslovanja ter posledično ne samo dolgoročno utrditev položaja vodilnega proizvajalca montažnih lesenih hiš in objektov v Sloveniji, temveč tudi postati pomemben igralec v srednji Evropi, so zapisali v sporočilu za javnost.

Strateška investicija Invere se bo, kot so izpostavili, odražala v dodatnem zaposlovanju, večjih investicijah ter še uspešnejšem poslovanju podjetja v prihodnje, predvsem na trgih v zahodni Evropi.

Invera je 60-milijonski sklad zasebnega kapitala s sedežem na Nizozemskem. Osredotoča se na regijo jugovzhodne Evrope, bazo vlagateljev pa sestavljajo institucionalni vlagatelji, kot so Evropska banka za obnovo in razvoj, Evropski investicijski sklad ter pokojninski in investicijski skladi.

Zelo smo ponosni, da bomo podjetju Marles Hiše pomagali pri njegovem nadaljnjem razvoju ter širitvi na zahtevne zahodnoevropske trge. Verjamemo, da lahko podjetje prevzema ključno vlogo v industriji prefabriciranih lesenih montažnih objektov na najzahtevnejših trgih Nemčije, Avstrije, Švice ter širše,” je ob prevzemu dejal partner v družbi Invera Equity partners, ki upravlja s skladom, Janez Škrubej.

Želijo postati vodilno podjetje v srednji in zahodni Evropi

V Marles Hišah pa so poudarili, da je njihova vizija postati vodilno podjetje na področju montažne lesene gradnje v srednji in zahodni Evropi. “Sklad Invera, ki ga ocenjujemo kot strateškega finančnega vlagatelja, je v podjetju prepoznal velik potencial in z vstopom v lastniško strukturo bo pripomogel k doseganju našega zastavljenega cilja glede rasti na tujih trgih ter povečanju proizvodnih kapacitet,” so zapisali.

Družba Marles Hiše ostaja 41,8 odstotni lastnik

Upravni odbor družbe Marles, ki je sprejel odločitev o prodaji svojega deleža Inveri, ocenjuje, da gre za dobro poslovno potezo za vse deležnike, obenem pa s tem zagotavlja tudi dolgoročno poslovno sodelovanje s svojim hčerinskim podjetjem Marles PSP. Kot so še zapisali, 41,8-odstotni delež v družbi Marles Hiše ohranja podjetje Investma, katere lastnik je Leopold Poljanšek.

Družba Marles hiše Maribor sicer beležili okoli 30 milijonov evrov konsolidiranih prihodkov letno in je, kot so zapisali, največji slovenski proizvajalec montažnih lesenih hiš in objektov. Je tudi največji izvoznik med slovenskimi proizvajalci lesenih montažnih hiš in objektov. Uspešen poslovni preboj je družbi uspel tudi na švicarskem, nemškem, avstrijskem in italijanskem trgu. Doslej so proizvedli več kot 27.000 stanovanjskih hiš ter preko 380 šol in vrtcev.