Pred dnevi so se sprostile nekatere gospodarske dejavnosti, še vedno pa ostajajo zaprte gostilne in hoteli, ki še do danes niso prejeli pogojev, ki morajo biti izpolnjeni za njihovo vnovično obratovanje. Svojo dejavnost bi sedaj radi gostinci zagnali po italijanskem modelu: strogi varnostni ukrepi ter odprtje med 5. uro zjutraj in 6. popoldne, je poročalo Delo.

Gostinci niso jasno opredeljeni v vladnih načrtih sproščanja, o njihovi dejavnosti namreč odloča strokovna skupina, razlagajo za Delo na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). Blaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem na OZS. “V načrtu sproščanja ni opredeljeno, kdaj sledi zagon gostinstva, zato smo predstavniki gostincev in turističnih delavcev opravili sejo z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ). Pri slednjem niso imeli zadržkov do ponovnega odpiranja naše dejavnosti, če bi gostinci upoštevali njihova priporočila, zato pričakujemo odprtje že v rumeni fazi,” je dejal Cvar.

Največ štiri osebe za skupno mizo

“Nikoli nismo dobili podatkov o okužbah v gostinskih lokalih, zato imamo argumentirane razloge za to zahtevo,” je pred dnevi poudaril Cvar. Po besedah člana strokovnega sveta Gašperja Čarmana si tako prizadevajo za odpiranje po italijanskem modelu, kar bi med drugim pomenilo odprtje restavracij do 18. ure, največ štiri osebe, ki niso iz istega gospodinjstva, za skupno mizo, obvezno uporabo mask med vstopanjem in izstopanjem iz restavracij ter obvezno razkuževanje rok. “Z odgovornim ravnanjem odprtje obratov po našem prepričanju ne bi povečalo števila okužb,” je dejal.