“Z današnjim dnem je sicer dovoljen prevzem hrane v gostinskih lokalih, želimo pa si, da nam vlada omogoči tudi postopno obratovanje gostinskih lokalov, seveda ob upoštevanju navodil NIJZ. Predlagamo, da bi po vzoru Avstrije tudi naši gostinci lahko začeli delati že 15. maja. Ker nam tudi letni čas to omogoča, bi lahko za varnost gostov in zaposlenih v gostinstvu še dodatno poskrbeli na način, da bi stregli na zunanjih površinah oziroma terasah,” je v sporočilu zapisal predsednik sekcije pri Obrto-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) Blaž Cvar.

V sekciji poudarjajo, da večina gostincev nima dovolj sredstev, da bi zaposlenim izplačala nadomestila za čakanje na delo. “Od vlade pričakujemo, da bo urgentno poskrbela za likvidnost vseh, ki sicer zgledno poslujejo, plačujejo davke, plače in račune, zaradi krizne situacije pa jim je sedaj enostavno zmanjkalo sredstev za pokritje fiksnih stroškov in plač,” so navedli.

Okrevanje bo zelo dolgotrajno

Panoga bo zaradi epidemije še posebej prizadeta, okrevanje pa bo dolgotrajno, poudarjajo. Zato med drugim predlagajo, da se ukrepi pomoči za zaposlene delavce v gostinstvu, ki bodo zaradi morebitnega zmanjšanja obsega dela ostali na čakanju, podaljšajo za nadaljnjih šest mesecev. Predlagajo tudi znižanje stopnje davka na dodano vrednost za pijače na 9,5 odstotkov, znižanje stroškov dela študentov ter zagotovitev in pokritje stroškov za zaščitna sredstva, ki bodo potrebna za varno obratovanje gostinskih lokalov.

“Gostinci opravljamo svoje delo, ker smo že po naravi gostoljubni in ustrežljivi. Brez gostov tudi gostinstva ni. Želimo si, da bi v slovenskih gostilnah čim prej nazdravili ob zmagoslavju nad virusom,” je dejal Cvar.

Danes so lahko začele poslovati nekatere od trgovin, ki jim je vlada pred petimi tedni prepovedala ponujati blago in storitve potrošnikom. Med njimi so trgovine z gradbeno-inštalaterskim materialom, tehničnim blagom in pohištvom, saloni z avtomobili in trgovine s kolesi, vulkanizerji, avtoličarji, avtokleparji in druge servisne delavnice, kemične čistilnice, dovoljene so storitve na prostem, mogoč je osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih.

STA