V geotermalni elektrarni v Čentibi so v okviru pilotnega projekta proizvedli prve kilovatne ure električne energije, a kot izpostavljajo v investitorju, družbi Dravske elektrarne Maribor (DEM), bo treba elektrarno za dolgoročno obratovanje modificirati. V podjetju verjamejo, da jim bo konstantno obratovanje in proizvodnjo uspelo vzpostaviti.

Naleteli na težave z odstranjevanjem ločilnega dela

Družba DEM, ki deluje v skupini HSE, je konec leta 2022 v Čentibi blizu Lendave skupaj s partnerji začela s podzemnimi deli sanacije neproduktivne vrtine Pg-8 globine približno 3000 metrov za potrebe izkoriščanja geotermičnega energetskega potenciala za prvo slovensko pilotno geotermalno elektrarno.

Aprila lani so nato stekla nadzemna dela, po prvotnih načrtih pa so zagonske teste pilotne geotermalne elektrarne načrtovali lansko jesen. A kot so pojasnili v DEM, se je sanacija vrtine podaljšala, saj so na globini 1600 metrov naleteli na težave z odstranjevanjem ločilnega dela, česar pred tem ni bilo mogoče predvideti. Dodatno podaljšanje je povzročilo tudi odstranjevanja vode iz vrtine.

Konstantno obratovanje bo mogoče z modifikacijo turbinskega dela opreme

Preizkusi, ki so jih začeli izvajati v začetku tega meseca, so pokazali, da elektrarna v tem trenutku ne more trajno obratovati pri dani termični izdatnosti vrtine Pg-8. "Izkazalo se je, da termična izdatnost vrtine ni zadostna za zagotavljanje potrebnega pretoka par amonijaka za trajno obratovanje 50-kilovatne pilotne elektrarne," so pojasnili.

Čeprav so proizvedli prve kilovatne ure električne energije, bo konstantno obratovanje po pojasnilih DEM v prihodnje mogoče z modifikacijo turbinskega dela opreme.

[[image_1_article_65292]]

"Kljub nekaterim izzivom, s katerimi se srečujemo pri pilotnem projektu geotermične elektrarne, sem ponosen, da Dravske elektrarne Maribor, skupaj s partnerji, orjemo ledino na področju koriščenja globoke geotermije, in da smo projekt pripeljali do točke, ko so bile proizvedene prve kilovatne ure električne energije," je dejal generalni direktor DEM Damjan Seme.

"Verjamem, da nam bo z modifikacijo turbinskega dela opreme uspelo vzpostaviti stanje, ki bo omogočalo konstantno obratovanje in proizvodnjo, ter bo dobra popotnica naslednjim tovrstnim projektom," so ga povzeli v sporočilu za javnost.