V skupini Gen, enem od dveh stebrov slovenske energetike, ki večino elektrike pridobi iz Nuklearne elektrarne Krško (Nek), velikim poslovnim odjemalcem po novem ponujajo petletni dolgoročni zakup pasovne električne energije z zamejeno ceno. Gre za dva produkta, ki naj bi omogočila zaščito pred nihanji na trgu.

Odgovor na ekstremne skoke cen električne energije

Produkta, ki sta odgovor na ekstremne skoke cen električne energije po ruskem napadu na Ukrajino in sta po pojasnilih skupine Gen na slovenskem trgu novost, poslovnim odjemalcem omogočata dolgoročno zaščito pred ekstremno rastjo cen. Skupini Gen pa na drugi strani prinašata zaščito pred ekstremnim padcem cen na veleprodajnem trgu električne energije.

Odjemalcem bo tako omogočen petletni dolgoročni zakup pasovne električne energije iz Neka za pokritje dela njihovih potreb, pri čemer bo veleprodajna cena zakupa energije navzgor zamejena. Ta možnost bo na voljo poslovnim odjemalcem, ki energijo na trgu kupujejo v več korakih s strukturiranimi produkti, ki so prilagojeni njihovim potrebam.

Natančneje gre za dva produkta. Prvi predvideva, da bo cena zakupa električne energije oblikovana glede na tržno ceno letne pasovne energije v začetku meseca decembra pred vstopom v leto dobave (npr. v začetku decembra 2024 za dobavo v letu 2025). Pri tem bo priporočena cena zamejena navzgor na približno 103 evre na megavatno uro (MWh), navzdol pa na okoli 67 evrov na MWh.

Prva ponudba produktov količinsko in časovno omejena

Drugi produkt pa omogoča zamejitev cene navzgor pri enaki priporočeni vrednosti, torej okoli 103 evre na MWh, navzdol pa cena ni zamejena in odjemalec lahko pridobi ob nadaljnjem padanju tržnih cen. V zameno za to prožnost pa se cena zakupa zviša za vnaprej znan pribitek. V Genu ob tem poudarjajo, da bo prva ponudba produktov količinsko in časovno omejena. Končna cena za odjemalca bo pri tem odvisna še od ostalih zakupov energije, profila porabe in ostalih parametrov dobave.

Omenjena produkta bo na trgu uvodoma ponujal največji trgovec z elektriko v državi Gen-I, ki je del skupine Gen. Električno energijo bo ponudil zainteresiranim velikim poslovnim in industrijskim odjemalcem. Odjemalcem bo Gen-I ponudbo predstavljenih produktov zamejene cene poslal v naslednjih dneh na podlagi predhodno izvedenega tržnega testa, ki je po navedbah iz Gena pokazal visok interes za tovrstno rešitev med velikimi poslovnimi odjemalci. V primeru julijske uspešne prodaje produktov v Genu načrtujejo ponovitev izvedbe.

V Genu izpostavljajo, da produkta temeljita na tem, da Nek zagotavlja stabilno proizvodnjo pasovne energije po predvidljivih cenah. Odjemalec bo za nabavljeno energijo po navedenih produktih od dobavitelja prejel tudi potrdilo o izvoru, ki dokazuje nizkoogljičnost dobavljene energije. Generalni direktor družbe Gen energija, krovnega podjetja skupine Gen, Dejan Paravan je ob napovedi novosti v ponudbi zapisal še, da tovrstne rešitve prinašajo korist tudi državi, saj razbremenjujejo pritisk gospodarstva na državo za ukrepe blaženja energetske krize.

STA