Finančna uprava RS (Furs) bo prihodnji teden poskusila na dražbi prodati večjo količino raznih mineralov iz rudnika Trepča na Kosovu, ki so jih njeni uslužbenci zasegli nekemu vozniku avtobusa, namenjenem v Nemčijo. Izklicno ceno so postavili pri 4100 evrov, dražba pa bo 6. februarja v Mariboru.

Voznik jih je tihotapil v kovčku

Gre za 25 kosov mineralov, skupaj težkih 102 kilograma, ki so jih uslužbenci finančne uprave odkrili med rutinskim pregledom avtobusa. Voznik avtobusa je minerale tihotapil v kovčku, skritem v prirejenem prostoru za spanje voznika, so za STA pojasnili na Fursu. »Po naši oceni gre za zbirko izjemno lepega mineralnega kamenja, ki je po svoji raznolikosti in velikosti naravnost osupljivo,« so dodali.

Rudnik Trepča. Vir: Wikipedia

Gre za blago komercialnega značaja, z njegovim vnosom v carinsko območje EU pa bi bil storjen prekršek po zakonu o izvajanju carinskih predpisov skupnosti, zato so kršitelju izdali odločbo o prekršku, minerale pa odvzeli.

V postopku so nato ugotovili, da minerali prihajajo iz rudnika Trepča na Kosovu. Bili so na poti v Nemčijo in namenjeni nadaljnji prodaji.

Izkupiček v državni proračun

Voznik avtobusa je zoper odločbo o prekršku vložil zahtevo za sodno varstvo, ki pa jo je pristojno sodišče zavrnilo ter potrdilo odločbo o prekršku. Ta je medtem že postala pravnomočna, s tem pa je na odvzetem blagu pridobila lastninsko pravico država in ga Furs lahko proda. Izkupiček od prodaje bo šel v državni proračun, so še pojasnili na Fursu.

Dražba bo v četrtek, 6. februarja, dopoldne v prostorih Finančnega urada Maribor. Kupiti bo mogoče le celoten paket mineralov, zainteresirani pa morajo pred začetkom dražbe vplačati varščino v višini deset odstotkov izklicne cene.

Vir: Facebook

Eno največjih industrijskih podjetij v državi

Rudarsko podjetje Trepča leži pod Kopaonikom in je bilo v času nekdanje Jugoslavije eno največjih industrijskih podjetij v državi. V svojih najboljših časih je zaposlovalo 20.000 ljudi in je proizvajalo okoli 70 odstotkov mineralnih surovin v bivši državi.