Osrednje evropske borze so v nov trgovalni dan stopile z blagimi padci. Borzni indeksi na stari celini navzdol tako drsijo že tretji dan zapored. Glavni razlog za negativna gibanja je zaskrbljenost zaradi pričakovanega dodatnega zaostrovanja denarne politike v ZDA, poročajo tuje tiskovne agencije. Evro ostaja pod vrednostjo enega dolarja. Indeks najpomembnejših podjetij Eurostoxx 50 je šel doslej navzdol za 0,22 odstotka.

Indeks DAX na borzi v Frankfurtu je uvodoma izgubil 0,52 odstotka, pariški CAC 40 0,49 odstotka, londonski FTSE 100 pa je nazadoval za 0,83 odstotka. Züriški SMI pada po 0,29-odstotni stopnji, milanski FTSE MIB in dunajski ATX pa sta se doslej znižala za 0,72 oz. 0,23 odstotka.

Evro, ki je v ponedeljek in torek med trgovanjem dosegel sveže 20-letno dno, na borzi v Frankfurtu ostaja pod vrednostjo enega dolarja. Trenutno je treba za skupno evropsko valuto odšteti 0,9950 dolarja, kar je 0,19 odstotka pod izhodiščno vrednostjo.

Azijske borze so dan sklenile neenotno. Tokijski indeks Nikkei je izgubil 0,49 odstotka. Hongkonški indeks Hang Seng je šel navzdol za 1,33 odstotka, šanghajski osrednji indeks za 1,86 odstotka. Seulski Kospi je na drugi strani pridobil 0,50, avstralski All Ordinaries pa 0,60 odstotka.

Vlagatelji so predvsem v pričakovanju novih informacij glede denarne politike v ZDA. V petek bodo zato pozorno spremljali, kaj bo na konferenci centralnih bank v Jackson Holu povedal predsednik ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) Jerome Powell. Zanima jih predvsem, kakšen bo dvig obrestnih mer v septembru, pri čemer upajo, da bo čim manjši.

STA