Skupina Gen je po prvih ocenah lani ustvarila 2,97 milijarde evrov prihodkov, kar je 28,9 odstotka manj kot predlani. Čisti dobiček je znašal 204,5 milijona evrov, potem ko je leto prej 23,6 milijona evrov.

Na rezultat so najbolj vplivale razmeroma visoke cene elektrike v začetku leta, je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedal generalni direktor skupine Dejan Paravan. Leto sta med drugim zaznamovala nenadejana ustavitev in izredni remont Nuklearne elektrarne Krško (Nek). Remont je trajal 43 dni, kar je najdaljša nenadejana zaustavitev Neka doslej, je pa razmeroma malo glede na podobne dogodke v drugih elektrarnah. Tudi odziv vseh deležnikov je bil zelo dober, je ocenil Paravan. Remont je Nek stal 49,6 milijona evrov.

Poslovanje skupine, ki ima nekaj manj kot 50-odstotni tržni delež pri oskrbi gospodinjstev z elektriko, proizvede pa okoli 28 odstotkov vse elektrike, je zaznamovala tudi državna regulacija cen elektrike, in sicer je po ocenah za ta namen dala 195 milijonov evrov.

STA