Plinovod Severni tok 1, ki pod Baltskim morjem oskrbuje Nemčijo z ruskim plinom, so zaradi vzdrževalnih del zaprli v sredo. Med tridnevnim zaprtjem so Gazpromovi zaposleni skupaj s strokovnjaki nemškega podjetja Siemens Energy pregledali edino delujočo turbino na kompresorski postaji Portovaja.

Iz Gazproma so danes pozno popoldne sporočili, da so med vzdrževalnimi deli v turbini odkril “puščanje olja” in da bo do popravila prenos plina po Severnem toku popolnoma ustavljen. Kdaj bi lahko bila napaka odpravljena, niso navedli.

Plinovod Severni tok 1 je od julija obratoval z le 20-odstotno zmogljivostjo. Po dosedanjih načrtih dnevne količine dobave plina tudi po ponovnem odprtju plinovoda ne bi presegle 33 milijonov kubičnih metrov.

Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina Dmitrij Peskov je že pred tem v danes popoldne opozoril, da je zanesljivost plinovoda Severni tok ogrožena.

“Tehničnih rezerv ni, na plinovodu Severni tok deluje samo ena turbina,” je Peskov dejal v odzivu na novinarsko vprašanje, ali je mogoče v prihodnjih mesecih pričakovati nova popravila na plinovodu.

Gazprom je v preteklih mesecih že drastično zmanjšal dobavo plina Nemčiji, za kar so okrivili manjkajoče turbine na plinovodu Severni tok 1. Te na popravilo pošiljajo v Kanado, postopek pa zapletajo sankcije Zahoda proti Rusiji.

V Berlinu vztrajajo, da Moskva plin uporablja kot sredstvo za kaznovanje Nemčije zaradi sankcij.

Gazprom je zaradi vzdrževalnih del plinovod zaprl že 11. julija, dobava pa je po njem znova stekla 21. julija.

STA