V času, ko se energenti dražijo in v Bruslju kujejo sankcije, ki bodo na koncu po žepu najbolj udarile končnega uporabnika energentov, smo pri nekdanjem dolgoletnem direktorju Energetike Maribor Alanu Percu preverili, kako trenutne nestabilne razmere vplivajo na cene ogrevanja s plinom.

Plin za ogrevanje zakupili že pred letom dni

Sogovornik je že pred časom pojasnil, da so lani maja v podjetju Energetika z dobavitelji plina podpisali pogodbo. Ta zagotavlja celotno količino plina, namenjeno ogrevanju, po precej ugodni ceni.

Že pred meseci se je cena plina namreč gibala okrog vrednosti 90€, medtem, ko so s pogodbo plin zakupili po ceni nekaj manj kot 21€: “Pogodba je bila podpisana lani maja, kar pomeni, da je celotna količina plina, namenjenega ogrevanju, zakupljena. Zakupili smo ga po ceni 20,49€ in velja za celo leto, ne glede na razmere na trgu,” je za maribor24.si pojasnil Perc.

Alan Perc

Trenutne razmere na trgu na ceno nimajo vpliva, kajti ob zakupu dobavitelj od svojih dobaviteljev vnaprej zakupi predvidene količine: “Dobavitelj, od katerega smo mi takrat zakupili plin, je po tej ceni že takrat odkupil plin naprej.”

Gre za mešanico ruskega in alžirskega plina

Pred dnevi je predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen predlagala prepoved uvoza ruske nafte, pojavljajo pa se tudi ugibanja o embargu na ruski plin.

Od kod dejansko zakupljeni plin izvira, na energetiki ne vedo: “Mi zakupimo plin preko plinarne, oni ga dalje kupujejo preko borze in po navadi gre za mešanico ruskega in alžirskega plina, v kakem odstotku pa nam ni povsem znano. Je pa res, da je v Sloveniji večina plina iz Rusije.”

Če trenutno torej področje zakupa plina še ni na udaru, se to zna zgoditi najkasneje ob poteku pogodbe, če seveda na evropski ravni ne bi prišlo do sankcij na tem področju.

Cena plina je zagarantirana izključno za odjemalce toplote, torej uporabnike, ki koristijo sistem daljinskega ogrevanja in ta cena plina velja izključno zanje.

Cena pa ne velja za običajna gospodinjstva, ki se ogrevajo preko lastnih peči, ali plin koristijo drugje. Zakupili smo plin izključno z proizvodnjo toplote. Za male odjemalce namreč ne skrbi Energetika Maribor, ampak izbrani individualni ponudniki.

Se jeseni obetajo redukcije?

Za odjemalce, ki so priklopljeni na tak toplovod, to dejansko pomeni, da imajo bolj ali manj fiksno ceno, medtem ko nestabilno stanje na trgu lahko vpliva na podražitve, ki bodo po žepu udarile individualne uporabnike.

Kljub trenutnemu stanju pa se je potrebno zavedati, da smo v precej nestabilnih in nepredvidljivih razmerah, ki se utegnejo hitro korenito spremeniti.

Treba pa se je zavedati, da je v vojnih razmerah vse mogoče. Nenazadnje lahko pričakujemo, da bodo konec septembra morda redukcije plina, kar posledično pomeni redukcije elektrike in toplote. V času vojne je mogoče vse, zato noben scenarij ni izključen, trditi kaj se bo dejansko zgodilo,” je še posvaril naš sogovornik.

Realno je potrebno razmisliti tudi o takih scenarijih in se nenazadnje pripraviti nanje.