Direktor Elesa Aleksander Mervar svari, da se lahko pozimi zgodi, da elektrike za uvoz ne bo. Kot je povedal za N1, lahko z nekaterimi ukrepi za zmanjšanje porabe elektrike ob ugodni hidrologiji, ki bi pomenila zadostno proizvodnjo v hidroelektrarnah, ter stabilnem obratovanju Teša in NEK, zagotovimo neke vrste samozadostnost Slovenije z električno energijo. Toda le, če bodo Slovenci varčevali z elektriko.

“Res ni treba, da imajo prižgane vse naprave”

Direktor Elesa že nekaj časa opozarja na hudo zimo zaradi razmer na energetskih trgih. Že maja je svaril pred podražitvami oskrbe z elektriko, ki jo je delno ustavila vlada s kapico za gospodinjstva. Toda izpad, ki ga imajo distributerji, bo pokrilo ministrstvo za infrastrukturo, torej davkoplačevalci. Kot pravi, elektrika ne bo več tako poceni in moramo biti veseli, če jo bomo sploh imeli.

“Ženi sem že napovedal, naj kar pozabi na 24 stopinj v hiši,” je dejal in napovedal, da bodo temperaturo znižali na 19–20 stopinj, ter svetoval Slovencem, da res ni treba, da imajo prižgane vse naprave in da gorijo vse luči.

Kot je pojasnil, na trgu najbolj služijo tisti, ki so lani kupili elektriko “poceni”, sedaj pa jo prodajajo za okoli desetkrat več. Toda po besedah Mervarja ne gre za primere iz Slovenije, HSE in GEN Energija sta zelo veliko letos proizvedene elektrike prodala že lani.

Dva ključna problema množičnega ogrevanja z elektriko

Proizvodnih kapacitet imamo v Sloveniji dovolj in moralo bi biti res mrzlo, da ne bi zadostovale, sicer miri direktor Elesa. Toda dva velika problema bi se pojavila, če bi se v Sloveniji začelo množično ogrevati z elektriko.

Kot prvega je izpostavil to, da če bi se poraba elektrike zelo povečala, je ne bi mogli neprekinjeno zagotavljati vsem odjemalcem. Drugi problem pa je opisal tako: “Predstavljajte si, da na neki ulici v vseh hišah stanovalci nakupijo vsak za približno deset kilovatov novih električnih grelnih naprav. Ko bo pritisnil mraz in bodo vsi prižgali vse naprave naenkrat, bo cela ulica izpadla iz omrežja, ker sistem ne bo zdržal takšne obremenitve.”

Težave Evrope zaradi nerealnih načrtov

Evropa pa se bo s težavami na področju elektrike srečala predvsem zaradi nerealnih načrtov, ko gre za prehod na obnovljive vire energije, v kombinaciji s posledicami vojne v Ukrajini in zmanjšano ali celo prekinjeno dobavo ruskega plina. “S tega vidika se mi zdi tudi stanje v Sloveniji skrb vzbujajoče. Očitno nismo sposobni zgraditi nobene nove proizvodne enote. Katerokoli tehnologijo omenimo, se pojavijo glasni nasprotniki,” je povedal Mervar za N1.

Aleksander Mervar že vrsto let zaseda vodilne položaje v energetiki, direktor sistemskega operaterja slovenskega prenosnega omrežja Eles pa je postal leta 2013. Na položaju naj bi ostal vsaj še do leta 2027. Spomladi mu je namreč nadzorni svet podelil nov petletni mandat.