Digitalna evrska valuta bi lahko začela veljati čez dve leti. Plačevanje bo podobno kot z današnjimi brezstičnimi plačilnimi karticami, potekalo bo prek aplikacij na mobilnih telefonih. Pristojni zagotavljajo, da gotovina ostaja.

Evropska centralna banka (ECB) mora še pred uvedbo digitalne evrske valute dokončati pravilnik, izbrati ponudnike za razvoj platforme in testirati novo obliko plačevanja, poroča rtvslo.si. Zeleno luč mora prižgati tudi politika, in sicer Evropski svet ter Evropski parlament.

Simon Anko, direktor oddelka za plačilni in poravnalni sistem v Banki Slovenije, poudarja, da ob uvedbi digitalnih evrov ne sme biti tveganj, in zato se že zdaj ukvarjajo s temi vprašanji. Prav tako zagotavlja, da uvedba digitalnih evrov ne bo pomenila ukinitve ali nadomestitve gotovine.

Plačevanje “offline”

Cilj Evropske centralne banke (ECB) je omogočiti plačevanje z digitalnimi evri tako prek spleta kot brez spletne povezave. Tudi v primeru izpada omrežja bi bilo mogoče plačevati “offline,” podobno kot danes plačujemo z gotovino na oddaljenih lokacijah, kot so hribovske koče.

V praksi bi to izgledalo podobno kot plačevanje s plačilnimi brezstičnimi karticami – enostavno “prisloni in plačaj,” le da bi uporabljali mobilne telefone.

Glede na tiste, ki nimajo pametnih telefonov ali niso vešči njihove uporabe, Simon Anko napoveduje, da bodo zagotovili fizične elemente, morda v obliki plačilnih kartic, ki bodo omogočali plačevanje z digitalnimi evri.

Danes se izteče rok za zbiranje podpisov pod pobudo za vključitev pravice do uporabe gotovine v ustavo. Združenje Povezani je že prejšnji teden preseglo zahtevanih 30 tisoč podpisov. Ministrstvo za javno upravo pa poudarja, da pravica do uporabe gotovine ni ogrožena, saj jo zagotavljajo evropski predpisi.