Nafta brent se dan pred srečanjem razširjene skupine držav proizvajalk nafte Opec+ približuje sedemletnemu vrhu, plin pa se je danes podražil za več kot 13 odstotkov. Dogajanje še naprej narekuje invazija Rusije na Ukrajino, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Današnja rast skoraj pred odstotna

Za 159-litrski sod severnomorske nafte brent, ki bo dobavljena maja, je bilo treba okoli 14.30 po srednjeevropskem času odšteti 102,56 dolarja, kar je skoraj 4,7 odstotka več kot ob koncu trgovanja v ponedeljek. S tem se ta nafta približuje sedemletnemu vrhu. Medtem se je teksaška nafta, ki bo dobavljena aprila, doslej podražila za 4,4 odstotka na 99,94 dolarja.

Srečanje Opeca predvideno za sredo

Nafta se draži pred srečanjem članic Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) in nečlanic, vključno z Rusijo, ki je napovedano za sredo. Draži se tudi nafta članic kartela, 159-litrski sod te nafte je v ponedeljek stal 99,22 dolarja, potem ko je bilo treba v petek odšteti 96,67 dolarja.

Tudi cene plina v Evropi se danes še zvišujejo. Za zemeljski plin z nizozemskega vozlišča TTF za dobavo v aprilu je bilo treba okoli 14.30 odšteti 111,80 evra za megavatno uro, kar je 13,40 odstotka nad izhodiščem. Cene plina dnevno precej nihajo, v ponedeljek je bilo treba za megavatno uro ob koncu trgovanju odšteti nekaj manj kot 97,66 evra.