Moskva se ne namerava ukvarjati z dobrodelnostjo in brezplačno zagotavljati plina Evropi, če države članice EU zanj ne bodo želele plačevati v rubljih, je za televizijo PBS povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in se tako odzval na sporočilo skupine sedmih gospodarsko najbolj razvitih držav G7, da je ta ruska zahteva nesprejemljiva.

Ko prejmejo odločitev o plačilu v rubljih, bodo sprejeli odločitev

Če ne bo plačila, ne bo plina,” je besede Peskova povzela ruska tiskovna agencija Tass. “Ne vem, kaj se bo zgodilo, če bodo države EU zavrnile plačilo v rubljih. Takoj, ko bomo prejeli njihovo končno odločitev, bomo videli, kaj je mogoče storiti. Zagotovo pa se ne bomo ukvarjali z dobrodelnostjo in plina v Zahodno Evropo pošiljali brezplačno,” je še dejal Peskov.

Na vprašanje, ali je Moskva ob dejstvu, da ji hrbet obračajo nekateri od njenih najboljših kupcev plina, kot je Nemčija, je odvrnil, da si tega ne bi želeli doživeti.

Medtem pa ruski energetski velikan Gazprom ruski plin v Evropo prek Ukrajine dobavlja po ustaljeni praksi, je danes povedal tiskovni predstavnik podjetja Sergej Kuprijanov. Na današnji dan zahtevana količina znaša 109,5 milijona kubičnih metrov, piše Tass.

Nič več dolarjev in evrov

Ruski predsednik Vladimir Putin je minuli teden napovedal, da bo Rusija državam, ki jo sankcionirajo, med njimi državam EU, Veliki Britaniji, Kanadi, Japonski, Švici, Ukrajini in ZDA, še naprej zagotavljala dobavo plina, a ne bo več sprejemala plačil v evrih ali dolarjih. Če bo Rusija vztrajala, da morajo države EU ruski plin plačati v rubljih, bo to pomenilo kršitev pogodbe, se je odzval nemški gospodarski minister Robert Habeck. S tem se strinjajo vsi ministri za energetiko držav G7.

Cena za zemeljski plin z nizozemskega vozlišča TTF za dobavo maja je na londonski borzi ICE danes pri 113,55 evra za megavatno uro, kar je okoli 9,4 odstotka več kot v ponedeljek. Cena je sicer precej nižja kot v začetku meseca, ko je presegla 200 evrov za megavatno uro, najvišja je bila 7. marca, ko je bilo treba za megavatno uro odšteti 227,2 evra.

STA