Pred popoldansko sejo nadzornega sveta MLM prihaja do zapletov. Potem ko je predsednica nadzornikov Saša Vergan z namenom seznanitve s prodajnim postopkom na sejo povabila tudi predstavnike sindikatov, sveta delavcev in SDH, se je uprava temu uprla. Prav tako nadzornemu svetu ni zagotovila ustreznega gradiva o lanskem poslovanju.

Dvočlanska uprava se je uprla

Prva nadzornica Mariborske livarne Maribor (MLM) Vergan je upravo družbe zadolžila, da na današnjo sejo povabi predstavnike nekaterih sindikatov in sveta delavcev, pa tudi predstavnika lastnika in največjega upnika Slovenskega državnega holdinga (SDH), izvršnega direktorja Mateja Pirca, ki bi predstavil prodajni postopek za MLM. "To je zagotovo v interesu vseh deležnikov," je za STA poudarila Vergan.

A se je dvočlanska uprava pod vodstvom Davorja Šenije, ki je v začetku februarja sicer odstopila, ima pa štirimesečni odpovedni rok, s podporo nekaterih članov nadzornega sveta temu uprla.

Prav tako uprava nadzornemu svetu po navedbah Vergan ni dostavila ustreznega gradiva o lanskem nerevidiranem poslovanju MLM, s čimer naj bi se danes prav tako seznanili nadzorniki. "Gradivo, ki nam ga je zagotovila uprava, je pomanjkljivo in preveč nezadostno, da bi se lahko tokrat odločali o solventnosti oz. insolventnosti družbe," je za STA navedla Vergan.

Uprava MLM medtem zagotavlja, da v zadnjega pol leta poslujejo nad zastavljenimi načrti, nimajo blokiranega nobenega računa, poplačujejo svoje obveznosti in zmanjšujejo zadolženost do dobaviteljev, je v torek poročal časnik Večer.

Kupci naj bi se dogovorili za izboljšane pogoje prodaje

Po neuradnih podatkih so se sicer v MLM z glavnimi kupci dogovorili za izboljšane pogoje prodaje (dvig proizvodnih cen, vnaprejšnje financiranje proizvodnje). Kljub temu naj bi bil lanski promet po neuradnih podatkih za približno četrtino nižji od načrtovanega.

Na današnji seji nadzornega sveta, ki se v Mariboru začne ob 16.30, je tako pričakovati burno dogajanje. Usoda MLM, ki je po navedbah SDH samo v zadnjih treh letih ustvarila več kot 10 milijonov evrov čiste izgube, je negotova, vprašanje je tudi, kako se bo iztekel tokratni prodajni postopek družbe. Za MLM naj bi se po pisanju Večera sicer zanimala slovenska družba Metalka Commerce v lasti poslovneža Marjana Pišljarja, SDH pa do začetka prihodnjega tedna pričakuje zavezujočo ponudbo.

STA