Gospodarstvo

Banka Slovenije zvišala napoved letošnje rasti na dva odstotka

Uredništvo , 16.06.23 ob 11:20

Inflacija naj bi letos znašala 7,5 odstotka in se bo umirila v drugi polovici leta.

Banka Slovenije zvišala napoved letošnje rasti na dva odstotka

Banka Slovenije je napoved letošnje gospodarske rasti dvignila z 0,8 odstotka, kar je napovedovala decembra lani, na dva odstotka. Nekoliko pa je znižala napoved za prihodnji dve leti, saj naj bi ta dosegla 2,2 odstotka, in ne 2,4 oz. 2,3, kot je napovedovala lani. Inflacija naj bi letos znašala 7,5 odstotka in se bo umirila v drugi polovici leta.

Viceguvernerka Banke Slovenije Tina Žumer je današnji novinarski konferenci povedala, da se bo po njihovih najnovejših napovedih inflacija v letu 2024 znižala na 3,6 odstotka, v letu 2025 pa na 2,6 odstotka. Inflacija in geopolitične razmere predstavljajo glavni dejavnik tveganja za napoved.

“Po visoki gospodarski rasti v lanskem letu pričakujemo v napovednem obdobju zmernejšo gospodarsko rast,” je dejala in dodala, da bo rast še naprej temeljila predvsem na domačem trošenju, tako zasebni potrošnji kot investicijah.

Gospodarsko rast bosta spremljali visoka zaposlenost in rekordno nizka brezposelnost, kar bo po njenih besedah stopnjevalo tesnost na trgu dela in poganjalo rast plač. S tem se bodo krepili tudi domači cenovni pritiski, tako na podlagi višjih stroškov kot na podlagi robustnega povpraševanja.

Gospodarska rast v Sloveniji bo presegla gospodarsko rast evrskega območja, ki bo po najnovejših napovedih letos znašala 0,9 odstotka, v naslednjih dveh letih pa 1,5 oz. 1,6 odstotka.

 

STA