Avstrijska obrambna ministrica Claudia Tanner meni, da obstaja velika verjetnost ruskih napadov na evropsko kritično infrastrukturo, zato opozarja, da se je potrebno tako v Avstriji kot po celi Evropi pripraviti na izpade elektrike.

“Vprašanje ni, ali bo do njih prišlo, temveč kdaj”

Ministrica iz kvote Avstrijske ljudske stranke (öVP) Claudia Tanner je opozorila, da se je tveganje izpadov elektrike večjega obsega povečalo po začetku vojne v Ukrajini. Sodeč po njenih besedah uporablja Putin hekerske napade na zahodno infrastrukturo kot sredstvo hibridnega vojskovanja, poroča N1.

Vprašanje ni, ali bo do njih prišlo, temveč kdaj,” je dejala glede obsežnejših izpadov dobav elektrike v Evropski uniji (EU). Ob tem je ocenila, da lahko tretjina avstrijskega prebivalstva brez elektrike zdrži največ štiri dni.

Tudi v Sloveniji so sicer ob začetku vojne februarja na obrambnem ministrstvu opozarjali na povečano tveganje kibernetskih napadov. Na Elesu so takrat dejali, da so zaradi kibernetskih tveganj uvedli uvedli stalni nadzor nad dogodki v kibernetskem prostoru družbe. Toda zaenkrat ni znanih podatkov o kakšnem primeru napada. V Elesu so sicer dejali, da so v splošnem poskusi vdora pogosti, prakse napadalcev pa se skozi čas spreminjajo, medtem ko v NEK niso zaznali poskusov posebnih napadov, navaja N1.