Kot smo poročali danes, je SDH mariborski občini ali z njene strani določeni pravni osebi, ki je povezana z njo, ponudila nakup MLM za en evro. Ob tem je občini pripravljen zagotoviti tudi do pet milijonov evrov sredstev za nadaljnje delovanje družbe in dolgoročno reprogramirati vse obstoječe terjatve.

»Z željo, da v maksimalni meri prispevamo k preučitvi vseh možnosti za ohranitev nadaljnjega delovanja družbe MLM, ter glede na vsa pozitivna pričakovanja glede bodočih razvojnih možnosti in koristi družbe za lokalno okolje, ki so bila izražena na seji mestnega sveta Mestne občine Maribor, smo nemudoma pristopili k iskanju možnosti, v okviru katerih bi skupaj z občino lahko pristopili k ohranjanju delovanja družbe,« so v nezavezujoči ponudbi, ki so jo posredovali mariborskemu županu Saši Arsenoviču, zapisali v Slovenskem državnem holdingu (SDH).

Dolgoročno reprogramiranje vseh obstoječih terjatev do MLM

MLM so pripravljeni občini ali z njene strani določeni pravni osebi (npr. Javnemu holdingu Maribor) prodati za en evro. V primeru nakupa naj novi lastnik takoj imenuje nove člane nadzornega sveta, ki imenujejo novo vodstvo.

MLM sicer zdaj še vodi Davor Šenija, ki pa je skupaj s članom uprave Samom Iršičem februarja odstopil s položaja. Štirimesečni odpovedni rok se jima izteče v četrtek.

SDH je ob tem novemu lastniku pripravljen dati dolgoročno (do 10 let) finančno posojilo v višini do pet milijonov evrov pod tržnimi pogoji. S tem bi lastnik takoj dobil sredstva, da na ustrezen način podpre nadaljnje delovanje MLM, navajajo v SDH, kjer so pripravljeni dogovoriti tudi nekajletno začetno obdobje, v katerem ne bi bilo treba odplačevati glavnice in obresti.

SDH je pripravljen tudi sočasno dolgoročno reprogramirati vse obstoječe terjatve do MLM in s tem zagotoviti solventnost, poudarjajo. Na tak način bo Mestna občina Maribor po prepričanju SDH lahko samostojno in po svoji presoji glede na za lokalno skupnost zaznane razvojne priložnosti podprla nadaljnje delovanje družbe MLM.

Ponudbo bodo skrbno preučili

Odgovor občine oziroma župana Arsenoviča v SDH sicer pričakujejo do 10. junija, se pa je župan na kratko odzval že danes. Kot je dejal, je novica tudi za mariborsko občino prišla nepričakovano, se o prejetem dopisu še ni mogoče podrobneje opredeliti. »Strokovnjake smo že zaprosili na eni strani za pregled zakonodaje in preučitev modelov, ki bi nam to omogočale. Po drugi strani pa smo SDH-ju že poslali dopis za dostop do ''backrooma'', da lahko preverimo finančno situacijo. Po preveritvi vsega tega bomo lahko razmišljali naprej in pristopili k morebitnim pogovorom z SDH-jem,« je dejal Arsenovič in dodal, da bodo sedaj ponovno stopili v stik tudi s Šenijo, napovedal pa je še, da bo ponudba tema tudi s predsednikom vlade.

»Govorimo o nečem, kar v Sloveniji ni navada, da bi mestna občina vstopala v finančne naložbe, tako tudi mi sami nimamo kadra za to. Če bi se kaj takega šli, bi morali kot že prej rečeno preveriti finančna stanja in pogledati, ali so kje kakšni primerni partnerji, ki imajo znanja na tem področju in nam bi lahko pomagali pri tem, da ohranimo delovna mesta,« je dejal Arsenovič, pri tem pa se strinjal, da bi bila izguba MLM izjemno slaba novica ne samo za mesto temveč za celotno regijo.

Je pa poudaril, da zadeva nikakor ni enostavna. »MLM je že dobil državno pomoč in je po meni znani zakonodaji ne more dobiti še enkrat. In tudi mestna občina ne more vstopiti z dodatnim kapitalom v MLM, ker bi to bilo pravzaprav podobno. A trenutno je še prehitro kar koli govoriti, najprej moramo vse preučiti,« je dejal in dodal: »Morda pa najdemo kakšno rešitev, ki bi bila za vse sprejemljiva.« 

Odzval se je tudi minister Han

Na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport bodo po besedah ministra Matjaža Hana podprli kakršnokoli rešitev, da bo MLM obstal in bodo imeli delavci priložnost ostati v Mariboru. Ob robu odprtja Slovenskega globalnega foruma v Mariboru je minister dejal, da zgodbo z MLM spremlja od prihoda na ministrstvo, vsak mesec pa mu je bilo rečeno, da bo šla družba v stečaj. »Mislim, da so zdajšnja uprava, predvsem pa zaposleni, naredili veliko stvar, da so dve leti obdržali podjetje nad vodo,« je ocenil Han.

Industrijo je po ministrovih besedah treba obdržati in ji dati zagon. »Seveda pa brez aktivnega lastnika, ki bo znal voditi podjetje, imel vizijo in ki bo vlagal v podjetje, ne bo šlo,« je za STA še povedal Han.