Mestna občina Maribor je po besedah župana Saše Arsenoviča poslala odgovor na ponudbo Slovenskega državnega holdinga (SDH) za nakup Mariborske livarne Maribor (MLM). "Posredovali smo model, ki bi morda lahko pomagal k ohranitvi delovnih mest tukaj," je dejal, podrobnosti pa še ni razkril. 

Razdolžitev podjetja MLM

Župan je v današnji izjavi za medije ob prenosu mariborske centralne čistilne naprave v last občine potrdil, da so SDH odgovorili v petek. "Nismo čakali na zadnji rok. Poslal sem dopis na SDH, ki razume težavo," je dejal in dodal, da bodo lahko več o tem povedali po sestanku z SDH, ki ga pričakuje v prihodnjih dneh.

"Ideja gre v smeri razdolžitve podjetja MLM napram SDH," je župan povedal na nadaljnje poizvedovanje novinarjev. Po njegovih besedah občina, tudi če bi imela denar, ne sme dodatno dokapitalizirati podjetja, zato zdaj razmišlja, "ali je mogoče podjetje razdolžiti in omogočiti novemu strateškemu partnerju ukvarjanje z vsebino, ne pa s starimi dolgovi".

SDH mariborski občini ali z njene strani določeni pravni osebi, ki je povezana z njo, ponuja nakup MLM za en evro. Ob tem je občini pripravljen zagotoviti tudi do pet milijonov evrov sredstev za nadaljnje delovanje družbe in dolgoročno reprogramirati obstoječe terjatve.

Arsenovič je danes ponovil, da bi bil "pravno seveda unikum, da bi občina vstopala v takšno podjetje, ki ga v okviru svojih gospodarskih javnih služb ne potrebuje in je še zadolženo". "Na prvi pogled se sliši lepo, za evro lahko dobiš tovarno, v resnici pa bi dobili 20 milijonov evrov obveznosti in dejavnost, s katero se občina ni ukvarjala," je dejal. "Po drugi strani pa gre za izjemno pomembno podjetje, ki ima stoletnico, in izjemno pomembno točko v mestu, zato upam, da bomo našli neko rešitev, da to zemljišče ne bo podvrženo špekulacijam, da bodo delovna mesta dovolj dolgo ohranjena," je dodal.

Na SDH, ki je 100-odstotni lastnik MLM in hkrati največji upnik, so za STA danes potrdili, da so prejeli predlog mariborske občine. "Predlog bomo preučili in v začetku naslednjega tedna sporočili glede nadaljnjih aktivnosti," so navedli.

Usoda MLM že dalj časa negotova

Usoda MLM je že dlje časa precej negotova in odvisna od tega, ali bo SDH za podjetje uspel najti kupca. Do zdaj so propadli vsi postopki prodaje, prvi poskus sega že v leto 2015. SDH je konec marca sprožil nov poskus prodaje, pridobil je eno ponudbo - neuradno jo je oddal indijski avtomobilski dobavitelj -, interesent pa zdaj opravlja skrbni pregled poslovanja.

Kako se bo razpletla zgodba z mariborsko občino, bo znano v prihodnjih dneh. V prihodnjih dneh, 16. junija, sicer zapade tudi terjatev SDH do MLM. SDH se sicer lahko odloči, da podaljša moratorij na izplačilo terjatve, a po neuradnih informacijah za zdaj v zvezi s tem še ni nobene odločitve.

STA