Washington si prizadeva za dogovor s Poljsko o dobavi vojaških letal Ukrajini za okrepitev obrambe Kijeva pred rusko invazijo, so v soboto poročali ameriški mediji. Glede na predlog bi Poljska poslala Ukrajini letala iz sovjetske dobe, v zameno pa bi od ZDA dobila ameriške lovce F-16, so nakazali ameriški uradniki.

S Poljaki sodelujemo glede tega vprašanja in se posvetujemo z ostalimi našimi zavezniki v Natu,” je po poročanju Wall Street Journala in televizijske mreže NBC povedal uradnik Bele hiše.

Ruska invazija na Ukrajino, ki traja že enajsti dan, je terjala visok človeški in gospodarski davek, ukrajinske oblasti pa poročajo o na stotinah ubitih civilistov. Zahodni zavezniki so Ukrajini dostavili orožje, strelivo in finančno pomoč.

Kijev je Zahod tudi pozval, naj okrepi vojaško pomoč Ukrajini, vključno z vojaškimi letali. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je prosil vzhodnoevropske sosede, naj zagotovijo letala ruske proizvodnje, za letenje katerih so usposobljeni njihovi piloti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zelenski je v soboto v nagovoru ameriškim kongresnikom pozval k okrepljenemu pritisku na Rusijo, želi pa si tudi več vojaške pomoči v obliki orožja, pri čemer je omenil predvsem letala.

Zelenski naj bi zahteval bojna letala

Wall Street Journal je sklicujoč se na dva vira, seznanjena s klicem, poročal, da je Zelenski zahteval bojna letala, potem ko je vodja senatne manjšine, republikanec Mitch McConnell ukrajinskega predsednika vprašal, kaj najbolj potrebuje.

Odstraniti moramo vse ovire pri zagotavljanju vsakršne oblike podpore Ukrajini, vključno z iskanjem načina za Združene države, da kompenzirajo naše vzhodnoevropske partnerje, ki želijo Ukrajini podariti svoja letala iz sovjetskih časov. Ne smemo izgubljati časa,” je po pogovoru z Zelenskim po poročanju AFP dejal senator Rob Portman.

Sveženj deset milijard dolarjev za Ukrajino

Ameriški zakonodajalci so obljubili dodaten sveženj pomoči v višini deset milijard dolarjev za Ukrajino, vendar pa je Bela hiša doslej izključevala možnost embarga na uvoz ruske nafte, saj se boji, da bi to vodilo do povišanja cen in prizadelo ameriške potrošnike, ki že čutijo posledice visoke inflacije.

Kot je še poročal Wall Street Journal, so ameriški uradniki omenili vrsto zahtevnih praktičnih vprašanj, ki jih je treba razrešiti, vključno s prevozom letal v Ukrajino, pa tudi, da bo za dogovor potrebna odobritev Bele hiše in ukrepanje kongresa.