Preiskava uhajanja plina na plinovodih Severni tok bi se zaradi pritiska v ceveh in količine uhajajočega plina lahko začela šele po tednu ali dveh, je danes izjavil danski obrambni minister Morten Bodskov. V luči ugibanj, da je uhajanje plina posledica namernih dejanj, pa so norveške oblasti napovedale okrepitev varnosti svojih naftnih objektov.

“Zaradi pritiska v ceveh in količine uhajajočega plina v resnici lahko traja en ali dva tedna, da se območje dovolj umiri, da se dejansko vidi, kaj se je zgodilo,” je na novinarski konferenci ob robu srečanja z generalnim sekretarjem Nata v Bruslju povedal danski obrambni minister Morten Bodskov.

Pri tem je tudi poudaril, da je šlo za obsežno eksplozijo, zato bo trajalo še nekaj časa, preden bodo preiskovalci lahko analizirali poškodovane cevi, ki sicer ležijo na globini 80 metrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Plina ni mogoče zajeziti ali preprečiti uhajanje

Že v torek je predsednica danes vlade Mette Frederiksen opozorila, da je uhajanje plina posledica namernih dejanj. Podobno mnenje je danes zavzela tudi Evropska unija, ki je posvarila pred napadi na njeno infrastrukturo in obljubila odločen in enoten odziv na sabotažo.

Po podatkih švedske obalne straže iz poškodovanih cevi plin tudi danes uhaja z nespremenjeno močjo. “Žal plina ni mogoče zajeziti ali preprečiti uhajanja. Vendar smo prepričani, da so varnostni ukrepi zadostni za to, da nihče ne bo poškodovan,” je danes povedal tiskovni predstavnik obalne straže.

Uhajanje plina se dogaja v gospodarskih conah Danske in Švedske. Obe državi sta kmalu po odkritju vzpostavili varnostna območja za ladijski promet. Ladje tako ne smejo pluti mimo območja okoli uhajanja v radiju petih navtičnih milj oz. nekaj manj kot 9,3 kilometra, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Norveške oblasti so medtem napovedale okrepitev varnosti svojih naftnih objektov. “Vlada se je odločila, da bo uvedla ukrepe za povečanje varnosti infrastrukture, kopenskih terminalov in ploščadi na norveškem epikontinentalnem pasu,” je v izjavi pozno v torek dejal norveški minister za energetiko Terje Aasland.

Norveška je po vojni v Ukrajini postala glavna evropska dobaviteljica plina. Skandinavska država ima obsežno omrežje plinovodov, ki jo povezujejo s celino in za katere mnogi strokovnjaki menijo, da obstaja nevarnost sabotaže.

Plinovoda Severni tok 1 in 2 sta bila v zadnjih mesecih v središču geopolitičnih napetosti, saj je Rusija zaradi domnevnega maščevanja za zahodne sankcije po invaziji na Ukrajino prekinila dobavo plina v Evropo. Čeprav plinovoda, ki ju upravlja konzorcij v večinski lasti ruskega energetskega velikana Gazprom, trenutno ne obratujeta, je v obeh še vedno plin.

Seizmografske merilne postaje na Švedskem in Danskem so v ponedeljek na območju plinovodov, ki ležita na globini med 80 in 100 metrov, zaznale dve ločeni eksploziji. Na fotografijah, ki jih je posnela danska vojska v gospodarskih conah Švedske in Danske, je bilo videti tri velike gmote mehurčkov na površini vode s premerom od 200 do 1000 metrov.

Kremelj: Obtožbe o vpletenosti so “neumne in absurdne”

Kremelj je obtožbe na račun ruske vpletenosti v uhajanje plina na plinovodih Severni tok, po katerih v Evropo priteka ruski plin, danes zavrnil kot “neumne in absurdne”. Po besedah tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova je treba počakati na preiskavo incidenta, ki so ga v Kijevu označili za “teroristični napad”, za katerim stoji Moskva.

“Precej predvidljivo in tudi predvidljivo neumno je dati glas tovrstnim zgodbam, predvidljivo neumno in absurdno,” je na redni novinarski konferenci danes dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Kot je dodal, je uhajanje plina na plinovodih Severni tok 1 in 2 “precej problematično” za Moskvo, incident pa je treba preiskati.

To je situacija, ki zahteva dialog, hitro interakcijo vseh strani, da ugotovimo, kaj se je zgodilo. Zaenkrat vidimo absolutno pomanjkanje takšnega dialoga,” je še dejal Peskov, ki je pri tem “pozval vse, naj premislijo, preden dajejo izjave” in počakajo na rezultate preiskave, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zatrdil je, da ni v interesu Rusije, da se dotok plina po plinovodih ustavi. “Ta plin veliko stane, zdaj pa uhaja v zrak,” je pripomnil.

Severni tok 1 ne obratuje, je pa v njem po navedbah danskih oblasti plin. Severni tok 2, ki je bil zgrajen vzporedno s plinovodom Severni tok 1, je bil namenjen podvojitvi zmogljivosti uvoza ruskega plina v Nemčijo, vendar je Berlin v dneh po začetku ruske invazije na Ukrajino konec februarja projekt Severnega toka 2 ustavil.

Evropska unija je ob uhajanju plina na obeh plinovodih danes posvarila pred napadi na njeno infrastrukturo in napovedala ukrepanje.

STA