Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes pozvala bogate države, naj prispevajo pošten delež denarnih sredstev v podporo načrtu organizacije za boj proti pandemiji covida-19. Čim prej bi morale posebni pobudi nameniti 16 milijard ameriških dolarjev. S pomočjo tega denarja bi bilo lahko že letos konec covida kot globalne zdravstvene krize.

Cepiva, testi, zdravila in osebna zaščitna oprema

Posebna pobuda ACT-A, na čelu katere je WHO, je usmerjena v razvoj, proizvodnjo, zagotavljanje in porazdelitev orodij v boju proti pandemiji. Gre tako za cepiva, teste, zdravila kot osebno zaščitno opremo.

Za uresničitev programa v obdobju med lanskim oktobrom in letošnjim septembrom pobuda potrebuje 23,4 milijarde dolarjev, a so doslej zbrali le 800 milijonov dolarjev.

Shema zato od bogatih držav želi 16 milijard dolarjev, da bi premostili neposredno vrzel v financiranju, preostanek pa naj bi same financirale države s srednjimi prihodki, je sporočila WHO.

Kot ob tem poudarja prvi mož organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus, je spričo hitrega širjenja različice omikron toliko bolj nujno zagotoviti pravično porazdelitev testov, zdravil in cepiv. “Če bodo države z višjimi dohodki plačale pošten delež stroškov pospeševalnika ACT, bo partnerstvo lahko podprlo države z nizkimi in srednjimi dohodki pri premagovanju nizkih ravni precepljenosti proti covidu-19, šibkega testiranja in pomanjkanja zdravil,” je sporočil.

Neenakomerna porazdelitev vodi v pojav novih različic

Kot je še dodal, nas je znanost opremila z orodji za boj proti covidu in če jih razdelimo globalno, lahko še letos končamo covid kot globalno zdravstveno krizo. V državah z nizkimi prihodki so sicer porabili le 0,4 odstotka od skupno 4,7 milijarde testov na novi koronavirus, razdeljenih v času pandemije. Poleg tega je le 10 odstotkov prebivalcev teh držav prejelo vsaj en odmerek cepiva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

WHO opozarja, da neenakomerna porazdelitev orodij v boju proti pandemiji poleg škode za gospodarstvo prinaša tudi tveganje za pojav novih, bolj nevarnih različic, ki bi lahko odvzele učinkovitost orodjem, ki so nam trenutno na voljo.