Po pisanju italijanskega medija Il Picolo, so prve primere okužb z novim koronavirusom danes potrdili tudi v Trstu in Vidmu iz italijanske dežele Furlanija – Julijska krajina (FJK), tik ob meji s Slovenijo. Kot so dodali, so zaznali tri primere v Vidmu in enega v Trstu, poroča tržaški dnevnik. Že v soboto so okužbo potrdili pri 50-letniku iz Gorice, ki se je okužil med obiskom bolnišnice v Trevisu.

50-letnik kaže simptome bolezni covid-19

Medtem 50-letnik iz Gorice, pri katerem so okužbo potrdili že v soboto in je bil prvi primer v FJK, kaže simptome bolezni covid-19, a njegovo zdravstveno stanje ni zaskrbljujoče, so dodali. Ostaja v karanteni na domu, tako kot ostalih šest ljudi, ki so bili z njim v stiku.

Oblasti za zdaj ostajajo pri odločitvi, da bodo v ponedeljek kljub temu v FJK znova odprli šole in univerze.

V Italiji se je sicer število okuženih po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) povzpelo na 1128, 29 ljudi je umrlo. Največ okuženih je v deželah Lombardija, Benečija (Veneto) in Emilija – Romanja.

Vrzel se zapira

Tudi v sosednji Avstriji so do včeraj našteli 10 primerov okužbe s koronavirusom, od tega dva na avstrijskem Štajerskem.

Pri sosedih Hrvatih so do včeraj našteli že sedem primerov okužb, od tega štiri osebe iz Rijeke in tri iz Zagreba.

Okužba pri nas le še vprašanje časa

V Sloveniji so pristojni doslej opravili 201 test na novi koronavirus. Danes do 12. ure so bili vsi negativni, je zapisano na spletnih straneh vlade. Ob tem sicer ugotavljajo, da je pojav prve potrjene okužbe pri nas le še vprašanje časa.

Kot je zapisano na spletni strani vlade, vse pristojne institucije že ves čas natančno spremljajo dogajanje, obveščajo javnost o preventivnih ukrepih, v pripravljenosti pa so tudi ukrepi za zajezitev širjenja okužb pri nas.

V soboto sta se v domovino vrnila še zadnja dva slovenska potnika s križarke Diamond Princess. Oba so iz japonske bolnišnice odpustili, potem ko je bil dvakratni test njunega brisa negativen. Ob prihodu v Slovenijo so jima še enkrat vzeli bris, ki je bil prav tako negativen.