Virtualni muzej nekdanjega taborišča nacistične Nemčije Auschwitz-Birkenau na jugu Poljske je marca zabeležil 50.000 obiskov. Obisk virtualnega muzeja pa je od 12. marca, ko so nekdanje taborišča zaradi pandemije novega koronavirusa zaprli za obiskovalce, tudi edina možnost za seznanitev s tem pomnikom zgodovine.

Virtualno vodenje je dostopno v poljskem in angleškem jeziku

Virtualni muzej je po pisanju poljske tiskovne agencija PAP mogoče obiskati na naslovu panorama.auschwitz.org. Storitev je sicer na voljo že nekaj let, preko nje pa se je mogoče seznaniti s taboriščema Auschwitz I in Auschwitz-Birkenau II ter t.i. Judenrampe, peronom, kjer so se ustavili vlaki s taboriščniki. Virtualno vodenje je dostopno v poljskem in angleškem jeziku.

V virtualnem muzeju 360-stopinjske panorame prikažejo območje koncentracijskega taborišča ter ohranjene stavbe. Dodane so razlage, pričevanja preživelih ter dokumentarno in fotografsko gradivo. Predstavljena pa so tudi umetniška dela, ki so jih ustvarili taboriščniki, in drugi predmeti, ki se navezujejo na zgodovino koncentracijskega taborišča.

V virtualni muzej so vključeni tudi nekateri deli nekdanjega taborišča, ki obiskovalcem v živo niso dostopni. To so denimo stražni stolpi, pa blok 10, kjer so opravljali eksperimente na področju sterilizacije, in celice pod blokom 11.

Koncentracijsko taborišče v Auschwitzu so odprli leta 1940, sestavljalo pa ga je glavno taborišče in 40 podenot, v katerih so nacisti ubili več kot 1,1 milijona ljudi, predvsem Judov, Poljakov, Romov in sovjetskih vojakov. Osvobodila ga je sovjetska vojska 27. januarja 1945.

Leta 1947 so taborišče razglasili za spomenik nacionalnega pomena.

STA