Islandija čaka na vulkanski izbruh. Okolico je čez noč streslo več kot 300 potresov, mesto Grindavik se topi. Tudi če ne bo izbruha magme, bodo verjetno minili meseci, preden se bodo evakuirani iz nevarnega območja lahko vrnili domov.

Zahodni del Grindavika se je že pogreznil za več kot en meter

Na Islandiji so že pred tednom dni zaradi potresov in nevarnosti izbruha ognjenika razglasili izredne razmere. Mestu Grindavik, ki leži okoli 40 kilometrov jugozahodno od prestolnice Reykjavik, pa že nekaj dni grozi izbruh vulkana. Na fotografijah, ki so jih pred dnevi posneli na potresnem območju, so namreč na ulicah mesta vidne globoke razpoke in več kot meter široke luknje. V luči tega so oblasti iz mesta evakuirale 3700 prebivalcev.

Islandski meteorološki urad navaja, da bo do izbruha najverjetneje prišlo nekje ob 15 km dolgem magmatskem tunelu, pri čemer je “glavna lokacija” območje severno od Grindavika, blizu gore Hagafell. Pod polotokom Reykjaness je namreč nastal dolg magmatski rov, ki se razprostira pod Grindavikom in nato jugozahodno do morja. Strokovnjaki ocenjujejo, da je magma približno 800 metrov pod površjem, piše The Guardian.

Zahodni del Grindavika se je od prejšnjega petka pogreznil za več kot en meter in se še naprej pogreza s hitrostjo približno 4 cm na dan. Če pride do izbruha, lahko pride do znatne škode na lokalni infrastrukturi.

Konec oktobra je polotok Reykjanes, na katerem je ognjenik Fagradalsfjall, začelo stresati na tisoče potresnih sunkov. Ognjenik je sicer nazadnje izbruhnil leta 2021.