Kitajsko mesto Wuhan, kjer je decembra lani izbruhnil novi koronavirus, je po osmih mesecih znova odprto za mednarodne lete. Letalo južnokorejske nizkocenovne letalske družbe T’way je kot prvo po januarju v sredo s 60 potniki na krovu pristalo na tamkajšnjem mednarodnem letališču.

Kitajska je mednarodne lete za vso državo ustavila marca med vrhuncem pandemije covida-19. Medtem so v državi večinoma vzpostavili nadzor nad okužbami z omejitvami potovanj, testiranji in karantenami. Dnevno sedaj beležijo le peščico novih okužb, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Druga velika kitajska mesta, vključno s Pekingom in Šanghajem, so tako že dovolila direktne mednarodne lete, a zaostrila pogoje za izdajo vizumov in zdravstvene kontrole.

Vsi potniki, ki bodo na mednarodnih letih prispeli v Wuhan, bodo morali imeti največ 72 ur star negativen test na okužbo z novim koronavirusom. Letališče so sicer odprli že aprila, a le za notranje lete.

Kitajska sicer še vedno večini tujcev prepoveduje vstop v državo

Tisti, ki lahko vstopijo, pa imajo obvezno 14-dnevno karanteno v hotelu na svoje stroške, opraviti morajo tudi test na okužbo.

V Wuhanu je zaradi covida-19 umrlo skoraj 3900 ljudi, kar je več kot 80 odstotkov od 4634 smrtnih žrtev, ki jih je zahteval na Kitajskem.