Globalno

VIDEO: Avstrijska Koroška žarišče poplav, nevarnost še ni mimo

Uredništvo , 04.08.23 ob 11:46

Nevihte iz Italije in Slovenije so prinesle velike količine padavin, pri čemer je žarišče bilo na Spodnjem Koroškem.

VIDEO: Avstrijska Koroška žarišče poplav, nevarnost še ni mimo

Po obilnem deževju, ki je zajelo okrožja Spodnja Koroška, Wolfsberg, Völkermarkt in Celovec-Land, se je situacija pri naših sosedih dramatično poslabšala, kar je sprožilo aktivacijo tako okrožnih kot državnih ekip za krizno upravljanje. Deželni glavar Peter Kaiser in deželni svetnik Daniel Fellner sta se seznanila z aktualno situacijo, poroča ORF.

Žarišče poplav je avstrijska Koroška

Ena izmed najbolj prizadetih območij je bilo mesto St. Georgen na avstrijskem Koroškem, kjer je župan Stefan Salzmann poročal o stoletni poplavi na območju Granitzbacha. V zadrževalnem bazenu v Granitztalu je bilo le pet centimetrov prostora, preden bi bil dosežen polnjenec zmogljivosti, kar bi lahko povzročilo poplave v vasi.

Nevihte iz Italije in Slovenije so prinesle velike količine padavin, pri čemer je žarišče bilo na Spodnjem Koroškem. Prebivalci vasi so ogroženi in soočajo z resnimi tveganji zaradi naraščajočih vodnih mas.

Prizadete so tudi druge skupnosti, kot je St. Georgen v Lavanttalu, kjer je župan Karl Markut opozoril, da bodo potoki, ki tečejo v Lavantal, prav tako povzročili poplave. Posebej prizadete so vasi Unterrain, Fransdorf in Am Waldrain zaradi potokov, ki tečejo v Lavant. Sprva so vodne mase, ki so prestopile bregove, prizadele le ceste, gospodarska poslopja in hleve, vendar obstaja tudi nevarnost, da bodo prizadeti stanovanjski objekti, če padavine ne pojenjajo.

Vremenske razmere še vedno nevarne

Po poročanju atrijskih medijev, vremenske razmere še naprej predstavljajo resno nevarnost, saj se napoveduje močnejše deževje.

Avstrijski vremenoslovci napovedujejo nadaljnje deževje, kar bi lahko povzročilo lokalne poplave manjših pritokov in potokov, predvsem na jugovzhodu in območju Karavank. Vodostaji nekaterih jezer, kot so Millstätter See, Brennsee, Afritzer See, Ossiacher See, Wörthersee, Keutschacher See in Klopeiner See, so že nad mejo visoke vode HW1, kar pomeni, da se pričakujejo povišani vodostaji na iztokih jezer.