Po spletu že nekaj časa krožijo posnetki, kjer ljudje pokažejo, da so s samotestom dobili negativen rezultat, ko so si bris vzeli iz nosno-žrelnega prostora. Nato so bris vzeli iz grla in rezultat je bil pozitiven. Razlog je, da se različica virusa omikron hitreje množi v grlu. Ali to pomeni, da bomo spremenili način testiranja?

Hitri testi slabše zaznajo okužbo z omikronom

Hitri testi sicer pokažejo okužbe z omikronom, ampak določene raziskave nakazujejo, da so na to različico testi manj občutljivi. Test namreč pokaže pozitiven rezultat samo, če je prisotna določena količina virusa. Mogoče je, da se omikron težje zazna, saj povzroča blažje simptome in bolezen traja manj časa. Vseeno je pomembno, da test zazna virus, saj je omikron zelo kužen in se mora oseba izolirati.

Nekatere države že jemljejo brise tudi iz grla in ne le iz nosno-žrelnega prostora kot v Sloveniji. Razlog je, da se omikron hitreje množi v grlu. Dr. Miroslav Petrovec, direktor Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo, je za N1 sicer povedal, da je jemanje brisov iz nosno-žrelnega prostora povsem zadostno.

Res je, da je pri omikronu nekoliko večja možnost, da virus morda dokažemo tudi v žrelu, ampak še vedno vsi virusi, ki povzročajo okužbe dihal, preferirajo epitelij oziroma sluznico, ki ji rečemo dihalna sluznica, in ne tisto, ki jo imamo v ustih in je drugačna,” je povedal in razložil, da del telesa, od koder jemljemo brise, ni grlo, ampak ustni del žrela in poudaril, da odsvetuje, da bi bris vzeli samo tam.

Samoteste lahko sicer vseeno opravimo tako iz žrela kot iz ustno-nosnega predela, in sicer tako, da najprej vzamemo bris iz žrela, nato še iz ustno-nosnega predela, seveda moramo ob testiranju upoštevati navodila, priložena pri posameznem testu, ki ga uporabljamo.

Bris iz ustno-nosnega predela naj bi bil popolnoma ustrezen

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano je za N1 povedal, da “glede na to, da se omikron bolje veže na celice in razmnožuje v celicah zgornjih dihal, možno, da se bo spremenila doktrina jemanja brisov. Za zdaj informacij, da bi kje spremenili način jemanja brisov, nimamo. Je pa tudi nazofarinks del zgornjih dihal in je torej bris nazofarinksa popolnoma ustrezen vzorec.”

Če želimo bolj zanesljive rezultate strokovnjaki ob tem raje priporočajo, da jih opravimo pogosteje. Če je možno, da opravimo PCR test, pa je le-ta seveda najbolj priporočljiv, saj je zanesljiv ne glede na različico novega koronavirusa, poroča N1.