Indijski reševalci so se danes uspeli prebiti do 41 delavcev, ki so bili od 12. novembra ujeti v zasutem predoru pod Himalajo. Vse ponesrečence so enega za drugim skozi manj kot meter široko odprtino uspeli varno potegniti iz predora, je potrdil indijski minister za promet Nitin Gadkari.

“Vesel sem, saj je bilo uspešno rešenih vseh 41 delavcev, ki so bili ujeti v porušenem predoru,” je dejal Gadkari. Ob tem je poudaril, da je šlo za eno najpomembnejših reševalnih operacij v zadnjih letih in da je bilo delo dobro usklajeno med več agencijami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zadnjih nekaj metro kopanja opravili ročno

Spomnimo. Nesreča se je zgodila 12. novembra, ko se je porušil 150-metrski del 4,5 kilometra dolgega cestnega predora v gradnji. Kmalu po nesreči so reševalci z delavci vzpostavili stik in jim začeli dovajati kisik. Po majhnem cevovodu, ki so ga uporabljali tudi za komunikacijo, so jim pošiljali pakete s hrano, vodo in zdravili.

Reševalci so si 17 dni prizadevali prebiti do ujetih. Zadnjih nekaj metrov kopanja so zaradi okvare vrtalnih strojev morali opraviti ročno.

Do ujetih delavcev so se prebili danes in jih enega za drugim potegnili skozi 90 centimetrov širok prehod. Pred predorom so delavce pričakale zdravstvene ekipe z reševalnimi vozili, ki bodo ponesrečence odpeljale na pregled v bolnišnico.