V kitajskem mestu Wuhan, žarišču izbruha novega koronavirusa, so danes zaprli eno od dveh začasnih bolnišnic, ki so ju zgradili ob izbruhu epidemije. Odpustili so še zadnje bolnike, ki so jih zdravili zaradi covida-19, in jih premestili v drugo ustanovo, poroča britanski BBC.

V bolnišnici, ki je delovala več kot dva meseca, so sprejeli približno 2000 pacientov, ki so zboleli za koronavirusno boleznijo 19, od tega je bilo 45 odstotkov resnih primerov. “Ključna prelomnica je bila, da je število bolnikov v naši bolnišnici padlo na nič,” je za China Daily dejal predstojnik bolnišnice Wang Xinhuan.

Bolnišnico so ob izbruhu epidemije zgradili v slabih dveh tednih kot začasni objekt. Vendar pa je kljub današnjemu zaprtju ne bodo podrli, ampak bo ostala v pripravljenosti, čeprav tamkajšnje zdravstvene oblasti upajo, da za vnovično odprtje ne bo potrebe.

S Kitajske sicer tudi danes poročajo o večinoma uvoženih primerih okužbe z novim koronavirusom. Od skupaj 46 primerov, ki so jih potrdili v torek, jih je bilo 36 uvoženih iz tujine, poroča BBC.

Kitajska, kjer je število okuženih in umrlih v zadnjih tednih strmoglavilo, zdaj usmerja prizadevanja v preprečitev drugega vala epidemije, ki se kaže predvsem pri državljanih, ki se vračajo iz tujine.

Peking je 28. marca prepovedal vstop tujcev na Kitajsko, a po poročanju državnih medijev potniki, ki prehajajo mejo iz Rusije, širijo okužbe v obmejnem kitajskem mestu Suifenhe v severovzhodni provinci Heilongjiang. Po podatkih kitajskih oblasti so potrdili 409 okužb pri tistih, ki so na Kitajsko prispeli iz Rusije, poroča BBC.

Doslej so v državi skupno potrdili 82.295 primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo je 3342 ljudi. Doslej je okrevalo 77.816 bolnikov.