Kitajsko mesto Wuhan, kjer je konec decembra izbruhnil novi koronavirus, je danes presenetljivo popravilo število smrtnih žrtev in ga zvišalo za okoli 50 odstotkov. V zadnjem dnevu so namreč dodali še 1290 smrtnih žrtev covida-19, skupno se je število mrtvih v Wuhanu povzpelo na 3869, na državni ravni pa na 4632.

Oblasti so pojasnile, da so pri številnih smrtnih žrtvah narobe zaznali vzrok smrti ali pa so jih popolnoma spregledali pri sprejemu. Kot razloge navajajo, da so ljudje umrli na svojih domovih, zaradi prenapolnjenih bolnišnic in preobremenjenih zdravstvenih delavcev pa je prišlo do napak pri izpolnjevanju poročil, poročajo tuje tiskovne agencije.

Izbruh še naprej pod nadzorom

Ker nekatere ustanove niso bile vključene v informacijsko mrežo ali niso poročale o razmerah, sedaj oblasti pregledujejo vse podatke in skušajo dobiti celostno sliko.

Novi podatki potrjujejo domneve, da v kitajsko statistiko niso zaobjeti vsi primeri.

Kitajska ima glede na podatke nacionalne komisije za zdravje izbruh še naprej pod nadzorom. Oblasti so danes poročale o 26 novih okužbah, med njimi 15 uvoženih. Po podatkih kitajskih oblasti se je v državi izvora novega koronavirusa skupno okužilo okoli 82.000 ljudi, 78.000 jih je že ozdravelo. Po celem svetu je že več kot dva milijona okuženih, samo v ZDA več kot 640.000.

STA