Število smrtnih žrtev covida-19 v Italiji je danes naraslo precej manj kot dan prej. Umrlo je 525 ljudi, več kot 150 manj kot v soboto, ko je bilo smrtnih žrtev 681. Tako se nadaljuje vzpodbuden trend zadnjih dni. Skupaj je v Italiji doslej umrlo 15.887 ljudi, je sporočila tamkajšnja civilna zaščita.

Kot je poudaril poveljnik civilne zaščite Angelo Borrelli, gre za najnižje dnevno število umrlih po 19. marcu.

Stroge ukrepe še vedno potrebno upoštevati

“Te dobre novice pa nas ne smejo zavesti v zmanjšanje pozornosti, z domov lahko odhajamo le v primeru dokazanih nujno potrebnih opravkov,” je dodal po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa.

Tudi število hospitaliziranih in bolnikov, ki potrebujejo intenzivno terapijo, je upadlo. Trenutno je na intenzivnih oddelkih 3977 ljudi, kar je 17 manj kot v soboto. Od tega jih je 1317 v Lombardiji. Italijanska vlada sicer pripravlja načrt za ponoven zagon države, ki bo postopen. Država je v karanteni že od 10. marca, po trenutnih določilih ukrepi veljajo do 13. aprila. Po navedbah več medijev bodo morda po tem datumu oblasti dovolile ponoven zagon v določenih vejah industrijske proizvodnje.

Število na novo okuženih sicer ne kaže vzroka za optimizem

Skupaj pa se v bolnišnicah zdravi 28.949 ljudi, 61 manj kot v soboto. Okuženih je trenutno 91.246 ljudi, kar je 2972 več kot v soboto. Rast števila okuženih je bila nekoliko večja kot dan prej, ko so potrdili 2886 novih okužb.

Skupaj se je v Italiji, najbolj prizadeti državi zaradi novega koronavirusa, doslej okužilo 124.632 ljudi, vključno z umrlimi in ozdravelimi. Slednjih je 21.815, torej 819 več kot v soboto.

Stanje se umirja tudi v Avstriji

Tudi iz Španije poročajo o umirjanju epidemije. Podobno velja za Avstrijo. Razmere se umirjajo tudi v Iranu, kjer že napovedujejo rahljanje ukrepov. Medtem se v Srbiji in v ZDA na najhujše šele pripravljajo.

O umirjanju razmer v zvezi z novim koronavirusom, s katerim je po svetu okuženih že 1,2 milijona ljudi, več kot 65.000 ljudi pa je umrlo, poročajo tudi iz Avstrije. Število bolnikov na intenzivni negi je tam namreč že tri dni stabilno. Dopoldne jih je bilo 244. Upada tudi število trenutno okuženih, ki jih je trenutno še 8565, kar je tri odstotke manj kot v soboto. Že drugi dan zapored je bilo novo število okužb nižje od števila ozdravljenih. Doslej so sicer v Avstriji za covidom-19 umrli 204 ljudje.

Iz Avstrije sicer še naprej poročajo o številnih kršitvah ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Policija je v treh tednih od uveljavitve ukrepov zaradi kršenja pravil vložila okoli 16.400 prijav, od tega samo v soboto 1189.

V Španiji najmanj žrtev zadnjih desetih dni, manj tudi novih okužb

Španija kljub temu, da se je stanje v zadnjih dneh tudi tam stabiliziralo, napoveduje podaljšanje ukrepov do 25. aprila opolnoči. Novi koronavirus je v zadnjih 24 urah tam zahteval še 674 smrtnih žrtev, kar je najmanj v zadnjih desetih dneh. Dnevno število smrtnih žrtev je padlo že tretji dan zapored. Vse skupaj je covidu-19 podleglo 12.418 ljudi.

Upočasnjuje se tudi naraščanje števila okužb z novim koronavirusom, s katerim se je doslej v Španiji okužilo več kot 130.000 ljudi. Doslej je ozdravelo že več kot 38.000 ljudi, ki so bili okuženi z novim koronavirusom.

Na Hrvaškem linearna epidemiološka krivulja

Iz Hrvaške medtem poročajo o linearni epidemiološki krivulji, ki jo je treba po besedah ministra za zdravje Vilija Beroša obdržati. Pozval je k nadaljnjemu spoštovanju ukrepov. V zadnjih 24 urah so potrdili 56 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, skupaj so jih doslej potrdili 1182. Covid-19 je ob tem v zadnjem dnevu na Hrvaškem zahteval še tri smrtne žrtve, tako da je teh skupaj 15. Doslej je ozdravelo 125 ljudi.

V Srbiji čakajo na najhujše

V Srbiji pa je po besedah epidemiologa Predraga Kona epidemija šele v vzletu. Tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić je posvaril, da je pred Srbi še več težkih noči. Do danes so zabeležili 1908 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 51 ljudi. Po Vučićevih besedah je okuženih tudi več deset vojakov, ki so sprejemali Srbe, ki so prihajali iz tujine.

STA