V zadnjih dneh je v svetovnih medijih odjeknila novica, da bodo v Švici zaradi zdravstvenih nejasnosti zaustavili 5G omrežje. Sedaj se je izkazalo, da je Švicarska agencija za okolje zanikala tovrstno prepoved omrežja.

Nekatere pokrajine predlagale omejitve glede oddajnikov 5G

Kot so prvi zapisali v mediju Financial Times, naj bi švicarska agencija Bafu zahtevala zaustavitev tehnologije 5G zaradi možnih vplivov na zdravje. V Švici, kjer sicer veljajo strožje omejitve glede sevanja kot drugod po Evropi, na bi po priporočilih agencije tako uvedli moratorij na 5G omrežje. Švicarska agencija za okolje (FOEN) sedaj takšne govorice o prepovedi omrežja zanika. Je pa res, da so nekatere pokrajine Švice predlagale omejitve glede oddajnikov 5G, a slednje vsekakor ne velja za celotno državo.

Brez testiranja ne morejo zagotoviti univerzalnih kriterijev

Največji švicarski telekomunikacijski operater Swisscom navaja, da bodo navkljub opozorilom agencije Bafu nadaljevali z izgradnjo infrastrukture in uvedbo omrežja. Pojasnjujejo namreč, da nove antene ne bodo delovale s polno močjo, saj morajo upoštevati stroge smernice glede elektromagnetnega sevanja.

Z agencije Bafu pa so naknadno sporočili, da je pisanje medija Financial Times zavajajoče. Za medij so namreč dejali, da “ne morejo zagotoviti univerzalnih kriterijev” brez nadaljnjega testiranja elektromagnetnega sevanja omrežja 5G, zato želijo spremljati izpostavljenost antenam, če je le mogoče, v realnih razmerah, na odprtem.